0B1EC081-7F12-4C67-AC19-1ED10CF0505AArrow downArrow rightArrow rightArrow upCalendarClose984D9BFC-BA95-41CD-AA38-65F5DB27F79DLocation (large)Location (small)MenuNetvliesPlaySearchFacebookInstagramLinkedinTwitter
Tickets

Zevende editie van BredaPhoto groot succes

Inmiddels is de zevende editie van BredaPhoto International Photo Festival 2016 al weer even ten einde. De organisatie kijkt terug op een zeer succesvolle festivaleditie. Van 15 september t/m 30 oktober 2016 ontving het festival in totaal circa 80.000 bezoekers bij de exposities in de Bredase binnenstad en de rauwe wijk Belcrum.

1 november 2016
Beeld: Ron Magielse
Switch to English article

73 fotografen ● 15 binnen- en buitenlocaties ● 47 events ● 6 uren regen ● 130 rondleidingen ● 3500 taartjes over de toonbank ● 6 participatieprojecten ● 2500 scholieren ● 150 vrijwilligers ● 80.000 bezoekers

YOU
De zevende editie van BredaPhoto stond in het teken van het thema YOU. De mens die initiatiefrijk is en niet afhankelijk van de overheid. De 73 fotografen op het festival lieten zich hierdoor inspireren: ze toonden in de exposities zowel de positieve als de kwetsbare kant van de zelfredzame mens. Ook in het activiteitenprogramma van BredaPhoto kwam dit thema terug in de vorm van lezingen, talkshows, creatieve workshops, rondleidingen en meer. Het nieuwe BredaPhoto passe-partout vormde het algemeen toegangsbewijs voor het festival.

Ongekend hoge kwaliteit
Reacties van bezoekers en media op het programma waren lovend. De Volkskrant benoemde BredaPhoto als één van de culturele hoogtepunten van dit seizoen en beoordeelde het festival met maarliefst vijf sterren: “Het merendeel past goed in het festivalthema en de kwaliteit is ongekend hoog.” Hoogtepunt volgens De Volkskrant was de expositie van The Absent State, een samenwerking met World Press Photo, waarin 5 fotografen uit 5 continenten de impact van de terugtrekkende overheid in beeld brachten.

Een ander hoogtepunt volgens bezoekers was de Chassé XXL buitententoonstelling. De Faam was tevens publiekslieveling met o.a. de expositie van Vlaamse Magnum-fotograaf Carl De Keyzer. STEK en Belcrum Beach, met ook de boot van het Atlas Initiatief, vormden de meest inspirerende festivallocaties van BredaPhoto.

Festivalbeleving
De festivalbeleving van Bredaphoto 2016 werd versterkt door een uitgebreid programma van activiteiten en events, in met name de weekenden. Zo was er het DIY-weekend, waarbij bezoekers o.a. zelf met oud plastic een ring met YOU-opdruk konden 3D-printen. Ook was er een weekend voor de amateurfotograaf, met workshops en rondleidingen door professionals. Internationale fotografiestudenten konden deelnemen aan het International Students Weekend, met op het progamma onder meer portfolio reviews. Geslaagde events waren o.a. de BrabantNacht met avondtour en -boottocht, de Museumstraat met walking lunch langs 7 huiskamerexposities, en Overslag Festival met live bands in de Belcrum.

BredaPhoto Talent Selection
BredaPhoto manifesteert zich als platform voor nieuwe fotografen. 170 fotografiestudenten uit Nederland, België en Duitsland deden mee aan het Academieproject, waaruit 16 talenten werden geselecteerd voor het festival: de BredaPhoto Talent Selection. Waaronder Pauline Niks (NL) en Jesse Cremers (FR), die tijdens BredaPhoto met hun CARAVAN mini-staatje in het Chassépark woonden, interventies deden en gasten verwelkomden. BredaPhoto organiseerde voor het eerst een Artist in Residence programma, waarbij 7 Europese studenten een gesamtkunstwerk ontwikkelden in de Atlas Residency boot en wekelijks open atelier hielden.

Door dit soort programma-onderdelen stimuleert BredaPhoto tevens ruimte voor uitwisseling en verbinding tussen jonge en gevestigde fotografen (top meets talent), maar ook tussen fotografen en publiek.

Nieuwe verbindingen
Naast de uitbreiding van het festival naar de Belcrum als tweede festivalterrein, zijn er meerdere waardevolle nieuwe verbindingen en samenwerkingen ontstaan. Met lokale (maatschappelijke) initiatieven zoals Oog voor Elkaar Breda, Academie voor Beeldvorming, De Gouden Radijs en Seniorenresidentie Ruitersbos. Meer dan 150 ondernemers van diverse business clubs werden ontvangen op het festival. In totaal 110 mensen werden lid van BredaPhoto’s nieuwe vriendenclub Bredaphoto Friends.

BredaPhoto editie 2018
De volgende editie van BredaPhoto vindt plaats van 5 september t/m 21 oktober 2018. De organisatie werkt o.a. toe naar een verdere Europese uitbreiding van het Academieproject, maar werkt ook door op lokale verbindingen. Wederom worden in de aanloop naar 2018 participatieprojecten opgezet met en voor ouderen, jongeren, kinderen, studenten en amateurfotografen. Zowel Brabant C als de Provincie Noord-Brabant hebben bekend gemaakt het festival in de periode 2016 – 2018 financieel te ondersteunen, waarmee de doorontwikkeling van BredaPhoto International Photo Festival gewaarborgd is.
 

Meer foto’s vind je in het BredaPhoto Facebook album.

bp 108

bp-333

bp 172

bp 121

bp-257

bp 125

bp-317

BP2016 Sander van Bussel - HRT expo lo-res

bp-304