Tickets

WOW Taobao

WOW Taobao

Taobao StickeralbumDe website Taobao, eigendom van Alibaba, is een van de grootste e-commerce winkels van de wereld en staat in de top 10 van meest bezochte websites. Vanuit een klein appartement in Hangzhou startte ondernemer Jack Ma dit e-commercebedrijf in 1999. Een paar jaar later lanceerde hij de website taobao.com, een platform voor verkoop tussen consumten onderling. Particulieren konden nu gemakkelijk online winkels openen voor klanten in heel China en Chinees sprekende regio’s.

Vanwege de grote verscheidenheid aan verkopers en vaak een beperkte hoeveelheid geld die aan fotografie wordt besteed, is het een walhalla geworden voor mensen die genieten van het genre van ‘usefull photography’. Deze term, bedacht door een groep Nederlandse fotografen, kijkt naar anonieme foto’s in verkoopcatalogi, handleidingen, verpakkingen, brochures etc. en plaatst ze in een nieuwe context om interessante nieuwe projecten te creëren.

Voor dit project brachten Ruben Lundgren en Matjaž Tančič, gevestigd in Beijing en Shanghai, hun beste ontdekkingen van het Chinese e-commerceplatform samen. Het belicht enkele fascinerende, inventieve en verrassende producten waarbij items op een onwaarschijnlijke en onbewust humoristische manier worden gefotografeerd. Wie kan er niet genieten van een 3D maïsshirt, een boeket van gebakken kip of een comfortabel zittende eikel? Het project richt zich op een vaak over het hoofd geziene vorm van fotografie.