Tickets

Watching Science: Big brother is watching you…

Swingende muziek en lopers in flashy outfits: het is een komen en gaan van mensen voor de Bredase Singelloop. Een rare gewaarwording als je minuten later wordt ondergedompeld in de stilte van een filmzaal. Chassé Cinema was twee dagen het toneel van het Wetenschaps Filmweekend. Met films en documentaires die een link hebben met BredaPhoto Festival thema To Infinity and Beyond.

Korte film

Een volle zaal zit klaar voor het derde filmblok dat bestaat uit New Entity, een korte film van Andree van Gastel en Pre-crime, een documentaire van Matthias Heeder & Monika Hielscher.

Blop

New Entity maakte Andree door 3D animaties aan te laten sturen door algoritmes. Van Gastel is net afgestudeerd aan St. Joost. In New Entity zien we veel getallen voorbij komen en blop-achtige figuren die zwevend door de ruimte het beeld in- en uitvliegen.

Waarheid

Pre-crime is een documentaire uit 2017. De film van 88 minuten maakt duidelijk dat de science-fiction uit de film Minority Report waarheid is geworden. Technologie die de politie gebruikt is tegenwoordig zo ver ontwikkeld dat misdaden vooraf te voorspellen zijn en dat mensen al gearresteerd kunnen worden voordat ze iets crimineels bedenken. Hoe? Door alle data die voorhanden zijn aan elkaar te koppelen. Als je al de illusie hebt dat er nog enige vorm van privacy in je leven is, ga je daar best aan twijfelen na het zien van deze film. Als overheden willen, weten ze alles van je. Via je smartphone bijvoorbeeld. Ze zien wie je bent, wie je vrienden en familie zijn, waar je loopt en gelopen hebt en ook wat je doet is geen geheim voor ze. Best scary.

Bekeken worden

En gebruiken ze die systemen dan ook echt in de praktijk? Jazeker, in de V.S. bijvoorbeeld, maar ook in Engeland en in Duitsland. Op voorhand worden personen gescreend die mogelijk kandidaat zijn om een misdrijf te plegen. Ze kunnen opgepakt worden of krijgen een waarschuwing dat ze in de gaten gehouden worden. De Amerikaan Robert Mc Daniel bijvoorbeeld die opeens drie agenten aan zijn deur heeft staan om hem te waarschuwen dat ze hem in de smiezen hebben. Of Londenaar Smurfz die een brief krijgt en daarin kan lezen dat zijn leven beteren nog niet te laat is.

Blij zijn?

Pre-Crime laat zien wat er allemaal mogelijk is, maar stelt ook de vraag of we blij moeten zijn met deze ontwikkelingen. Hoe de algoritmes werken, weet bijvoorbeeld bijna niemand en hoe zit het eigenlijk met de mensenrechten. Mag dit juridisch allemaal wel? Ook wordt benadrukt dat het sociale aspect in deze systemen behoorlijk achter blijft. Of zoals een van de geïnterviewden zegt: code heeft geen geweten.

Bezoeker Rick Di Lorenzo had geboeid gekeken maar vond de docu wat aan de ‘lange kant’. “Ik like op Facebook bijna alles. Dat geeft me dan nog een beetje de illusie dat ze geen beeld van me kunnen vormen”, zegt hij met een lach. “Ik wist dat er veel kon met technologie, maar dat het zover was? Dat was voor mij ook een eye-opener.”

Verslag: Leon Weterings