Tickets

BredaPhoto 2022: Theatre of Dreams

Over hoe hoop de wereld zal veranderen

“Een andere wereld is niet alleen mogelijk, ze is op komst. Op een rustige dag hoor ik haar ademhalen.” 
Dit schreef de Indiase schrijfster Arundhati Roy in april 2020, aan het begin van de pandemie.

Met de keus voor de titel ‘Theatre of Dreams‘ voor 2022 vraagt BredaPhoto haar kunstenaars af te rekenen met de bekende retoriek en beeldtaal die de huidige wereldorde onophoudelijk in omloop brengt. Een radicale kunstpraktijk werkt aan de krachtige presentatie van een beeldtaal voor de toekomst, waarin hoop wordt gekenmerkt door fundamentele verandering.
Omgeven door de catastrofes en de massale ontreddering, veroorzaakt door de coronacrisis, gaat BredaPhoto mee in het hoopvol verlangen van Arundhati Roy. Als er voor het uitbreken van de pandemie reële, structurele problemen waren, is dit de kans om het over een andere boeg te gooien.

Vorig jaar, midden in de pandemie, schreef de Franse theoreticus Bruno Latour: “Als het gezonde verstand ons vraagt de productie zo snel mogelijk weer op te starten, moeten wij terugroepen: ‘Absoluut niet!’ Het laatste wat ons te doen staat, is precies hetzelfde te herhalen wat we voorheen hebben gedaan.”

Voor Arundhati Roy is het belang van zo’n afrekening cruciaal en onvermijdelijk: ‘Historisch gezien hebben pandemieën mensen gedwongen om met het verleden te breken en zich hun wereld opnieuw voor te stellen. Het is een portaal, een poort tussen de ene wereld en de volgende.’

Hieronder staan links naar artikelen die het BredaPhoto thema van 2022 uitleggen, interpreteren of becommentariëren