Tickets

BredaPhoto 2022: Theatre of Dreams

Over hoe hoop de wereld zal veranderen

“Een andere wereld is niet alleen mogelijk, ze is op komst. Op een rustige dag hoor ik haar ademhalen.”
Dit schreef de Indiase schrijfster Arundhati Roy in 2005. In april 2020, aan het begin van de pandemie verscheen van haar hand het artikel ‘The pandemic is a portal’. Daarin zegt ze:
“Historisch gezien hebben pandemieën mensen gedwongen te breken met het verleden en zich hun wereld opnieuw voor te stellen. De Covid Pandemie is niet anders. Het is een portaal, een poort tussen de ene wereld en de volgende.”

Omgeven door de catastrofes en de massale ontreddering veroorzaakt door de coronacrisis, gaat BredaPhoto mee in het hoopvol verlangen van Arundhati Roy.

Met de keuze voor de titel ‘Theatre of Dreams’ vraagt BredaPhoto in 2022 haar kunstenaars af te rekenen met de bekende retoriek en beeldtaal die de huidige wereldorde onophoudelijk in omloop brengt. De radicale kunstpraktijk werkt aan een krachtige presentatie van een beeldtaal voor de toekomst. ‘Theatre of Dreams’ legt de nadruk op collectieve verbeeldingen waarin hoop wordt gekenmerkt door fundamentele verandering.

Als er vóór het uitbreken van de pandemie reële, structurele problemen waren, dan is dit hét moment om het over een andere boeg te gooien. Vorig jaar, midden in de pandemie, schreef de Franse theoreticus Bruno Latour: “Als het gezonde verstand ons vraagt de productie zo snel mogelijk weer op te starten, moeten wij terugroepen: ‘Absoluut niet!’ Het laatste wat ons te doen staat, is precies hetzelfde te herhalen wat we voorheen hebben gedaan.”

Voor Arundhati Roy is het belang van zo’n afrekening cruciaal en onvermijdelijk: ‘Historisch gezien hebben pandemieën mensen gedwongen om met het verleden te breken en zich hun wereld opnieuw voor te stellen. Het is een portaal, een poort tussen de ene wereld en de volgende.’

Hieronder staan links naar artikelen die het BredaPhoto thema van 2022 uitleggen, interpreteren of becommentariëren.