Tickets

The Europeans – Thomas

CLICK HERE FOR THE ENGLISH VERSION

Een zieke economie

Op deze plek is staal gemaakt, al vanaf de 17e eeuw. Overal waren de fabriekspijpen te zien, de rookwolken van de hoogovens, de schachten van de mijnen. Toen de koningin langsreed in haar vergulde trein keek ze neer op de basis van haar rijkdom en zei minachtend; wat een vreselijk zwart land, rij alsjeblieft door. De trein reed door, maar het Zwarte Land hield haar naam, een Geuzennaam voor het harde leven dat men hier leidt.
Nu zijn er bijna geen staalfabrieken meer. Het land is niet meer zwartgeblakerd door rook en as. Thomas is een van de laatste metaalwerkers die hier nog werkt, in kleine ovens. Ze maken gespecialiseerde kettingen en schakels voor de marine. “Wij zijn getrouwd met dit gebied,” zegt Luke, de zoon van de baas. “Bijna alle staalindustrie is ondergegaan. Wij niet, want hebben ons afgekeerd van massaproductie. In plaats van een product in grote aantallen maken voor enkele bedrijven, maken wij nu heel veel gespecialiseerde producten voor heel veel bedrijven. We zijn niet afhankelijk van iemands faillissement of welvaart.”
Terwijl het staal wordt gesmeed op grond waar alle ingrediënten hiervoor aanwezig zijn: ijzererts, kool en kalksteen, komt het metaal dat ze bewerken vaak uit Korea. “Het is een zieke economie,” zegt Luke. “Maar misschien is al die handel goed voor de wereldvrede. Het blijft krom.”

Voor meer informatie over het project, ga naar TheEuropeans.fm