Tickets

The Europeans – Clems

CLICK HERE FOR THE ENGLISH VERSION

Een nieuwe cultuur

Clems - The Europeans

In een oude protestantse kerk verzamelen zich vele afkomsten, uit Afrika, Europa, de Cariben. Er wordt Frans gesproken, Engels, lokale Afrikaanse talen. Er wordt gezongen, gejuicht, muziek gespeeld en gepreekt. Kinderen en volwassenen lopen in uitbundige jurken en nette pakken. Ook de preek is in vele talen, maar een meisje vertaalt alles live, met passie in het Engels. Hallelujah. We danken u voor alles, o god.
De meeste kerkgangers hier zijn migranten. Het zijn vuilnismannen, schoonmakers, winkelbedienden. Veel mensen hier doen laagbetaald werk. Maar hier staan ze in volle glorie, en danken dit land voor de kansen, danken hun Heer voor de kansen, en danken het moment dat zij voor die Heer gekozen hebben. Velen ontdekten de kerk pas op latere leeftijd; re-born christians noemen ze zichzelf. Het is een kleine, maar vaste gemeenschap. Sommigen gaan wel vier keer per week naar de kerk. “We zijn een tempel, maar ook een cultureel centrum,”zegt een van de voorgangers, in het dagelijks leven schoonmaker bij de gemeente. “Wij zijn zoveel culturen die hier met elkaar een nieuwe cultuur maken. Het is het plan van God dat wij elkaar hier ontmoeten en helpen. We zijn samen en ik ben de herder. Ik ben de herder van al deze mensen. Ik weet hoe ik gods werken moet verrichten.”
“Hij is mijn mentor,” wijst een kerkganger, in het dagelijks leven bouwvakker, naar de voorganger. “Ik vind rust hier, vrede. Zo’n warm welkom als hier krijg ik nergens.”

Voor meer informatie over het project, ga naar TheEuropeans.fm