Tickets

BredaPhoto’s International Talent Program: opstap voor jong fototalent

In de afgelopen jaren heeft het International Talent Program bewezen niet alleen een favoriete aanvulling van het festivalprogramma te zijn, maar ook een springplank voor jong fototalent. BredaPhoto is trots op de duurzame samenwerking die het festival heeft opgezet met fotoacademies in Nederland, België en Duitsland en, vanaf dit jaar, in Tsjechië.

Het International Talent Program bevat de volgende drie componenten.

1. Academie

Vanaf september 2017 maakten studenten van zeven Europese kunstacademies, onder supervisie van hun docenten, nieuw werk rond het thema van BredaPhoto 2018 ‘To Infinity and beyond’. Ze kregen de kans hun eigen ideeën uit te werken en projecten te ontwikkelen. Begin van dit jaar bezochten de curatoren van BredaPhoto de academies om het werk met de studenten te bekijken en bespreken. Nieuwe inzichten hielpen de studenten om hun projecten verder te ontwikkelen, verbeteren of zelfs te veranderen. Hun definitieve projecten konden  ze inzenden voor BredaPhoto Festival 2018. Uit de inzendingen werden vijftig studenten geselecteerd voor een pitchpresentatie in april op LUCA School of Arts (campus Sint­Lukas) in Brussel. Van alle series, films, installaties e.d. die ingezonden worden, selecteerden de curatoren het werk van 15 studenten, dat zal worden geëxposeerd op de aankomende editie van het festival: Johanna AdojaanBertrand CavalierJoris DeleersnyderJudith DesmyttereTina FariftehGuilherme GeraisJonas Van der HaegenDaria KorenevaChristoph Krause & Cyrano BentlagePatrick PollmeierDániel SzalaiSybren VanoverbergheJoris Verleg en Minghui Zheng.

2. Residentie

Aanvullend op het samenwerken met talent op academies, focust BredaPhoto ook op de ontwikkeling van pas afgestudeerd opkomend talent dat zich op de hedendaagse kunstmarkt begeeft. Naast de selectie van studerende exposanten, is een internationale groep van afgestudeerde fotografen geselecteerd om een kunstenaarscollectief te vormen in de eerste zes weken van het festival. Docenten van de zeven academies maakten een keuze op basis van talent, artistieke en sociale skills. De geselecteerde residentie-fotografen zijn Iryna Zakharova (FAMU Praag), Miguel Cipriano Dos Reis (KASK Antwerpen), Marc Elisabeth (AKV | Sint Joost Breda), Alix Jacops (KASK Gent), Vedad Divovic (Fach Hochschuhle Bielefeld), Eva Beazar (LUCA School of Arts / Sint Lukas) and Nora Hazhaz  (LUCA School of Arts / Narafi).  Ze werken tijdens het festival in Artist in Residence Witte Rook aan het BredaPhoto 2018 thema. Op zaterdag van 10:00 – 17:00 is er een open inloop voor publiek. Hun werk wordt geëxposeerd op één van de BredaPhoto locaties in de laatste week van het festival. De fotografen krijgen feedback van de BredaPhoto curatoren en speciale ‘guest masters’. Dit geeft hen de mogelijkheid om hun netwerk uit te breiden en stappen te zetten in hun carrières.

3. Meetup

In de eerste week van BredaPhoto 2018  (5 september tot 10 september) is er een speciaal ‘top­meets­talents’ programma voor internationale kunst- en fotografietalenten van over de hele wereld. Zij hebben de kans in gesprek te komen met innovatoren en influencers uit de fotografiewereld, zoals onafhankelijke curatoren, uitgevers, galerie eigenaren en redacteuren. Ook vindt de International Talent Portfolio Review plaats, die open is voor alle nieuwe opkomende fotografen. Hun portfolio wordt bekeken door gerenommeerde mensen uit de fotografiewereld en de curatoren van BredaPhoto. Hierna kunnen deelnemers hun portfolio presenteren aan het professionele en algemene publiek, wat de mogelijkheid geeft tot uitgebreide feedback. Aanvullend hierop is er een prijs (bestaande uit prijzengeld en begeleiding, in te zetten voor een nieuw fotoproject) die toegekend wordt aan de meest getalenteerde fotograaf. Zijn of haar project wordt tentoongesteld in het tussenjaar 2019.

Deelnemende kunstacademies

– AKV | St. Joost, Breda (Nederland)
– FH Bielefeld University of Applied Sciences, Bielefeld (Duitsland)
– FAMU| Film and TV School of the Academy of Performing Arts, Prague (Tjechië)
– KASK School of Arts, Ghent (België)
– KABK | Royal Academy of Art, The Hague (Nederland)
– LUCA School of Arts | campus Narafi, Brussels (België)
– LUCA School of Arts | campus Sint­Lukas, Brussels (België)
– Royal Academy of Fine Arts, Antwerp (België)

Meer weten?

Voor vragen en informatie over het International Talent Program, neem contact op met Reinout van den Bergh — curator bij BredaPhoto en hoofd van het International Talent Program — via reinout@bredaphoto.nl.

Download hier de informatieve pdf (Engels) over het International Talent Program.