Tickets

Take-off to Infinity

Opening BredaPhoto Festival

Het was een opwindende en vrolijke avond, de kick off van het festival. De stampvolle zaal in het Chassetheater – bevolkt door een verwachtingsvol publiek - gonsde en zinderde. Totdat een strijkkwartet begon te spelen en het geroezemoes in aandachtige stilte overging.

Fotograaf des Vaderlands

We werden door de avond geloodst door Lucas de Man, die in het Engels met een Vlaams accent de zaal met veel humor wist te boeien. Om te beginnen was daar de bekendmaking van de nieuwe fotograaf des Vaderlands: Jan Dirk van der Burg, die huppelend het podium opkwam. Deze fotograaf trakteerde het publiek op onvervalst amusement, compleet met showballet, kermisachtige muziek: een ‘fotocomedy in stonecole-english’. Van der Burg haalt zijn inspiratie uit de wereld om hem heen, hij is geïnteresseerd in eigenaardigheden van mensen en verzamelt deze. Hij ziet social media “als een dagboek zonder slot”. Lucas de Man vatte het samen: ‘24 hours internet a day, keeps the psychiatrist away”’ De inspiratie die Van der Burg uit zijn fotografie haalt maakt niet alleen hemzelf een vrolijker mens.

Daarna kwam festivalvoorzitter Bart Straatman, wiens ambitie het is om in de top 5 van de Europese fotofestivals te komen. Aan de vernieuwingsdrift van de organisatoren zal het niet liggen. Ook niet aan de vele schouders eronder – letterlijk en figuurlijk – van meer dan 200 vrijwilligers.

Spectaculaire sneak preview

De avond werd afgesloten met een 40 minuten durend minimalistisch muziekstuk (van Terry Riley) uitgevoerd door Ragazze Quartet en Slagwerkgroep Den Haag. De muziek werd ondersteund door beelden van videocollectief Het Blauwe Uur. Deze beelden waren afkomstig van fotografen die in Breda te zien zijn, waardoor het publiek – wellicht zonder dat ze zich ervan bewust was – een letterlijke visualisering voorgeschoteld kreeg van het thema To Infinity and Beyond. Beeld en muziek versterkten elkaar, en het publiek werd meegevoerd in de oneindigheid van de verbeelding.

Festivallocaties open voor publiek

Na deze hypnotiserende ervaring was het tijd voor een bezoek aan ‘The Infinity Path’. De eerste bezoekers wandelden over het vijfhonderd meter lange ‘The Infinity Path’, ontworpen door architectenbureau MVRDV. In dit gratis te bezoeken openluchtmuseum op de Chassé Promenade zijn de foto’s te zien van zeven gerenommeerde fotografen en opkomende talenten. De deuren van de vijftien festivallocaties zijn voor het publiek geopend.

Het publiek was enthousiast, de lancering geslaagd. Breda is klaar voor de take-off!

Verslag: Desiree van den Bogaard