Tickets

Masterclass 2016

Met Masterclasses wil BredaPhoto een brug slaan tussen professionele fotografie en amateurfotografie. Amateurfotografen maakten in 2016 hun eigen fotoproject rondom het thema YOU, kregen feedback van professionals en exposeerden hun werk.

BredaPhoto daagde met haar Masterclass 2016 amateurfotografen uit om een professionele stap vooruit te zetten. Om te ervaren wat denken en fotograferen volgens een concept inhoudt en te leren van een inhoudelijke terugkoppeling van een professionele fotograaf. In een kleine groep werkten deelnemers onder leiding van een professionele fotograaf (docent) aan hun eigen project met als leidraad het thema YOU van BredaPhoto 2016. In totaal waren er 30 deelnemers met elk een docent. Aan het eind van de Masterclass werd door de curatoren en de docenten uit het werk een selectie gemaakt voor een expositie, die deel uitmaakte van het programma van de 7de editie van BredaPhoto.

Werkwijze
In vijf bijeenkomsten werd gewerkt in drie groepen van elk 10 deelnemers. Elke groep werd begeleid door een professionele fotograaf. Elke deelnemer werkte aan zijn eigen project en de voortgang werd in de groep besproken met de docent. Ook waren er gastsprekers. Groepsleden werden actief uitgedaagd en betrokken bij het werk van anderen in de groep. De amateurfotografen werden uitgedaagd en ondersteund om anders te denken en anders te fotograferen. Ze benaderden het thema YOU op een professionele manier, met als einddoel een expositie.

Expositie
Aan het eind van de Masterclass werd door de curatoren van BredaPhoto en de docenten een selectie van het werk gemaakt voor een expositie. Dit gebeurde op dezelfde manier als bij de professionals. De kosten voor deze expositie werden gedragen door BredaPhoto. Na het festival mochten de amateurfotografen hun tentoongestelde werk houden.

Docenten
De professionele fotografen die als docenten meewerkten aan de Masterclasses van 2016:

Jan Rosseel: zijn werk is het best te omschrijven als visual storytelling. Een verhaal tussen vertelling en documentatie. Een van zijn bekendste projecten is Belgische Herfst, waarin hij als een rechercheur te werk ging om onderzoek te doen naar de bende van Nijvel, zijn vader was een van hun slachtoffers. Voor BredaPhoto 2014 maakte hij het project Litho Belgica, dat tijdens het festival te zien was in het Breda’s Museum.

Peter de Krom: fotografeert alledaagse situaties en het groepsgedrag van mensen. Zo maakte hij onder andere het kunstproject Schatgraven, waarvoor hij een kist met 1000 euromunten begroef op het strand en 200 mensen uitnodigde om naar deze schat te graven. De Krom won drie Zilveren Camera’s en de serieprijs van De Kracht van Rotterdam en wordt met grote regelmaat gepubliceerd in Vrij Nederland en NRC Handelsblad.

Mariska van Zutven: haar fotografie kenmerkt zich door een sterke nadruk op relaties tussen mensen onderling, de unieke identiteit van ieder mens in beeld, én een eigen kleurgebruik. In bijna al haar projecten gebruikt ze fotografie naast tekst. Gezocht man met fruitboom is hier een goed voorbeeld van. Tijdens BredaPhoto 2014 exposeerde Mariska het project Laten we voorop stellen dat je sowieso bent geboren voor het geluk.

 
Bekijk hier de catalogus van de Masterclass 2016:

Lees meer over de Masterclass