Tickets

Jongerenproject 2016

Middelbare scholieren actief aan de slag met het 2016 thema:
YOU dan ben jij ook!

Speciaal voor en met middelbare scholen uit Noord-Brabant en Vlaanderen ontwikkelde BredaPhoto in 2016 een Jongerenproject. Een educatief traject rondom een selectie van werken uit de buitenexpositie: op school aan de slag met een interessante lesbrief, met uitgebreide informatie over het thema YOU, aandacht voor beeldaspecten en fotografische kenmerken aan de hand van beelden uit het festival en actieve opdrachten.

Lesmateriaal
In het lesmateriaal werden lessen en suggesties opgenomen om op school mee aan de slag te gaan. Het educatiemateriaal bevatte informatie over BredaPhoto en het festival van 2016. Daarnaast werd het thema YOU behandeld. Een thema met twee gezichten. Aan de ene kant brengt zelfredzaamheid kansen, creatieve oplossingen en vrijheid. Do It Yourself klinkt velen daarom als muziek in de oren. De keerzijde werd tijdens het festival en in de educatie ook belicht. Niet iedereen kan immers zelf kiezen. Mensen zijn, ook dichtbij huis, soms noodgedwongen aangewezen op anderen en moeten soms opereren in het minder gefortuneerde deel van de samenleving.

In de educatie werd dit exemplarisch getoond en besproken aan de hand van festival foto’s. Naast fotografische aspecten werd aandacht besteed aan het verschil tussen ‘kiekjes’ en foto’s van professionele fotografen. De fotografen die exposeren tijdens BredaPhoto kwamen uit de hele wereld. Die wereld kwam daarmee binnen handbereik voor de jongeren. Daarnaast werd ingestoken op de beleving conform de culturele competenties.

Fotowedstrijd
Het lesmateriaal bereidde de leerlingen voor op een fotowedstrijd waaraan zij deel konden nemen. De wedstrijd stond in het teken van het legendarische fotoboek van Johan van der Keuken ‘Wij zijn 17’. Deze klassieker vierde juist in 2016 zijn 60e verjaardag. Om die reden werd een selectie uit dit fotoboek en een niet eerder vertoonde selectie uit ‘Les Copains’, eveneens van Johan van der Keuken, tentoongesteld tijdens het festival in het Breda’s Museum.

Leerlingen maakten zelf een eigentijdse invulling van hun generatie en deelden die met anderen via social media. In de laatste week van het festival werd een selectie van de inzendingen tentoongesteld. Een vakjury beoordeelde de foto’s en maakte op een feestelijke presentatie de winnaar bekend, die daarmee een publicatie in het fototijdschrift DigiFoto Starter won.

Lesmaterialen en bezoek
Naast het materiaal dat in de klas kon worden gebruik, was het mogelijk een rondleiding te reserveren. De kosten hiervan bedroegen € 50,- per groep van 25 leerlingen. Leerlingen kregen een toelichting en uitleg van een rondleider, waarbij ook ruime aandacht was voor de beleving van de leerlingen bij de foto’s. Leerlingen konden het festival ook individueel te bezoeken.

BredaPhoto leverde een compleet educatiepakket inclusief toegang tot de upload-tool voor de fotowedstrijd, flyers / posters, festivalkranten en een format dat leerlingen konden gebruiken om een CKV-verslag van het bezoek te maken. Scholen betaalden voor het educatiepakket € 2,- per leerling.

BredaPhoto is aangesloten bij CJP-Cultuurkaart.

 
_RVD2734