Tickets

Professionele feedback en prachtprijzen voor fototalent – Portfolio Reviews

Verrast en stralend nam Judith Helmer de eerste prijs, een fullframe camera ter waarde van € 3.500,- beschikbaar gesteld door Nikon, in ontvangst. “Wat ik ben blij met deze fantastische prijs! En dat naast de allergrootste waardering en aandacht die je je als jonge fotograaf maar wensen kunt: gezien en beoordeeld worden door professionals!”

Werk tonen en laten beoordelen door professionals

In het kader van The Professionals Week kwamen studenten en gevorderde fotografen van ver en dichtbij naar Breda om hun werk te tonen en te laten beoordelen door 18 professionele reviewers op het gebied van fotografie, kunst en de uitgeverswereld. Grote namen, waaronder Jim Casper van LensCulture, Yumi Goto (curator uit Japan), Jaoachim Naudts (curator FoMu Antwerpen) en Úna Henry (directeur AKV St. Joost Breda).

Het programma is onderdeel van het International Talent Program van BredaPhoto. Onderdeel zijn onder andere het Academieproject; een samenwerkingsproject met 8 Academies uit de EU. Ruim een jaar lang wordt er in een actief uitwisselings-programma met de internationale studenten gewerkt. Een aantal jonge talenten wordt geselecteerd voor het festival. De jonge talenten maken integraal deel uit van de exposities, naast het werk van gerenommeerde fotografen. Zo krijgt ook jong talent een podium. Daarnaast is er een residentie met afgestudeerde kunstenaars en dus een portfolio review.

Open en warme sfeer

De sfeer op de dag van de reviews was warm en open. Er werd gesproken, gekeken, bewonderd en geleerd. Een laatstejaars studente vertelde hoe ze zich door de feedback gesteund voelt: “Deze dag helpt me om richting te vinden in mijn afstudeeronderwerp. De essentie van wat ik wil, komt ineens veel dichterbij.” Professioneel fotograaf Andrej Glusgold vatte de dag samen: “Ik heb veel talent gezien. In verschillende gradaties. Van pril tot ver ontwikkeld. BredaPhoto geeft fototalenten de unieke kans zich te profileren en uit te laten dagen.”

Prijzen beschikbaar gesteld door Nikon en Zeiss

Judith Helmer won de eerste plaats en kreeg een fullframe Nikon camera ter waarde van € 3.500,-. De tweedeprijswinnaar, Miyuki Okuyama, was heel blij met een lens naar keuze ter waarde van € 1,500,- beschikbaar gesteld door ZEISS. De derde prijs, werd gewonnen door Kenji Chiga. Hij mag zich profileren in LensCulture Magazine.

Foto credits: Marian Schutte