Tickets

Power to the Models – Hang jij straks in Stedelijk Museum Breda?

Jan Hoek is op zoek naar jou!

Tijdens BredaPhoto is van 9 september tot en met 29 november in Stedelijk Museum Breda de tentoonstelling Power to the Models te zien. De machtsverhoudingen tussen fotograaf en model zijn in deze tentoonstelling rigoureus omgedraaid. Het model heeft de macht en het budget gekregen om zelf de fotograaf te kiezen en de spelregels te bepalen. Centraal staan mensen uit groepen die tot nu toe voornamelijk door de lens van anderen in beeld werden gebracht zoals DJ Tiësto, politiek leider Sylvana Simons en Bruin Parry, een jongen met Down-syndroom. Daarnaast ook mensen die zelf al bezig zijn de regie over hun eigen beeldvorming te krijgen, zoals Lotte van Eijk, een dik selfmade supermodel en powervrouw die zichzelf nooit vertegenwoordigd zag in de tijdschriften en nu steeds voor haar Instagram verschillende fotografen de opdracht geeft haar zo glamoreus mogelijk in beeld te brengen. De tentoonstelling maakt deel uit van BredaPhoto 2020.

Modellen stappen in rol van fotograaf

Hoe zal de fotografie veranderen als de geportretteerden voortaan de macht in handen hebben? Power to the Models wil op deze vraag door de keus van de modellen een zo’n genuanceerd en reëel mogelijk antwoord op geven.

Voor wie

Iedereen kan zich aanmelden. Jong, oud, man, vrouw en alles daartussen, boer, moslim, huisvrouw, activist, kind, minder valide, pater, hangjongere. Zolang jij maar een plan hebt hoe jij in beeld gebracht wil worden en de ambitie hebt dit plan uit te voeren.

Voorwaarden

  • Je moet tijd hebben om jouw plan met behulp van een kunstenaar of fotograaf uit te voeren en af te hebben vóór 1 augustus.
  • Als je onder de 18 jaar bent hebben we toestemming van je ouders nodig.
  • Jij krijgt het eigendom over het beeld dat je in samenwerking met de kunstenaar en/of fotograaf gemaakt hebt, wel heeft Breda Photo / Stedelijk Museum Breda het recht deze beelden te tonen, in de pers te gebruiken en te reproduceren in het belang van deze expo.
  • Met jouw plan moet je ongeveer een vierde museumzaal van 200 m2 (dus voor jou zo’n 50 m2) kunnen vullen.
  • We hebben een budget voor jou om dit plan te realiseren. Daar moet je een contract voor tekenen en vervolgens ben je ook verplicht om je plan uit voeren en tot een goed einde te brengen. Hierbij kunnen wij ondersteuning bieden.

Wat heeft Jan Hoek van jou nodig

Vertel wie je bent en vertel hoe je graag in beeld gebracht wilt worden en waarom. Wees daarin zo specifiek mogelijk. Wil je één groot beeld maken, of juist een reeks kleine beelden? Wordt je beeld documentairefotografie of juist heel gestileerd en gephotoshopt? Wie wil je dat het beeld gaat maken? Wil je daar een fotograaf voor benaderen die je nog niet kent of heb je daar al een idee over? Wil je met je beeld bepaalde vooroordelen of stereotypen ondervangen of onderuit halen en zo ja welke?
Vertel dit in maximaal 300 woorden.

Wat krijg jij ervoor terug?

  • Je bepaalt zelf welke fotograaf/kunstenaar je inhuurt en hoe je afgebeeld wordt. Je ontvangt hiervoor een werkbudget van maximaal € 5.000,- excl. eventuele BTW.
    Van dit werkbudget bepaal je helemaal zelf hoeveel geld er gaat naar de fotograaf/kunstenaar, hoeveel geld naar productiekosten en hoeveel als fee voor jezelf. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor het regelen en maken van de afspraken daarover.
  • Je krijgt in het Stedelijk Museum Breda zo’n 50 m2 tentoonstellingsruimte om te vullen met je werk.
  • Het is de ideale kans om de wereld te laten zien wie jij bent en te strijden tegen vooroordelen en stereotypes.

Aanmelden en deadline

Als je mee wilt doen, stuur dan je aanmelding uiterlijk woensdag 1 juli 2020 om 17.00 uur naar info@janhoek.net. Ook als je vragen hebt kun je dit mailadres gebruiken.

 

Power to the Models is een coproductie van: