Tickets

Mongoolse beelden en klanken op Belcrum Beach

De foto’s van fotograaf Daesung Lee (nog t/m 21 oktober te zien op Belcrum Beach) krijgen zondag 14 oktober een zeer toepasselijke muzikale omlijsting met een bijzonder concert door het Vlaamse duo Linde.

Terwijl Koreaan Lee voor zijn serie ‘Futuristic Archaeology’ het veranderende landschap van Mongolië in metersgrote poëtische beelden vastlegde, verdiepte de Vlaamse zangeres/gitariste Linde Muylaert zich in de rijke folklore en muziek van datzelfde land en integreerde die in haar westerse muziekstijl. Dat deze Mongoolse beelden en klanken 14 oktober op het Bredase stadsstrand samen gaan vloeien mag dan ook geen toeval heten.

Linde

In 2017 werd Linde door de Belgische organisatie van artiesten Playright verkozen tot ‘Muzikante Van Het Jaar’. Bekroond met de 2e plaats in de finale van Rockvonk in Het Depot, waar ze als duo onder haar naam (met gitarist Jeroen Huyzentruyt) sinds 2018 ‘artists in residence’ zijn. In de zomer van dit jaar heeft Linde op Festival Dranouter het podium van De Voute geopend.

Uit het jury-rapport van Playright:
“Met haar bachelorproef -Linde: een confrontatie van Mongoolse cultuur en muziek met mijn eigen Westerse muziek- heeft Linde, een bijzonder getalenteerde en intuïtieve zangers, een eigen wereld kunnen creëren. Haar songs werden voorafgegaan door een uitvoerig onderzoeksproces waarbij Linde zich verdiepte in de rijke folklore van Mongolië en zich de Mongoolse keeltechnieken heeft eigen gemaakt. En toch blijft de stem ontegensprekelijk Linde. We zien dan ook een artieste die bij de vertolking een eigen invalshoek heeft op alles wat ze heeft geleerd.”

Linde speelt neofolk/babypunk met wereldse invloeden. Geruggensteund door gitarist Jeroen, zoekt ze met haar aparte stemgeluid intuïtief onverwachte plekken op. In het voorjaar van 2018 brachten ze een EP met Mongools geïnspireerde
muziek uit, een eerste etappe van wat een kleurrijke ontdekkingsreis belooft te worden.

“Linde is apart! Ze is op muzikaal gebied een buitenbeentje, ze brengt poëzie die verpakt is in Mongoolse klanken die ze luidkeels uitschreeuwt.” (Atelier32-B)

“Linde brengt wonderschone singersongwriter/folk liedjes die een doodstille zaal verdienen. Met haar introverte muziek geeft ze je het gevoel dat je op kousenvoeten mag binnentreden in iets bijzonders.”(The Next Gig-NL)

“Als je Linde hoort praten lijkt het een klein verlegen vogeltje, maar eenmaal ze begint te zingen blijkt het iemand te zijn met het stemvolume van een leeuw. Intelligente teksten die ze combineert met gitaarklanken met effecten zodat er een
magisch geluidsbehang ontstaat. Het ging door merg en been.” (Luminous Dash-B)

Beelden en klanken uit Mongolië
zondag 14 oktober | 15.00 uur | Belcrum Beach
Veilingkade 12-15, Breda
Entree gratis. (bij mooi weer tussen de foto’s, bij slecht weer binnen, maar let op: beperkt plaats)