0B1EC081-7F12-4C67-AC19-1ED10CF0505AArrow downArrow rightArrow rightArrow upCalendarClose984D9BFC-BA95-41CD-AA38-65F5DB27F79DLocation (large)Location (small)MenuNetvliesPlaySearchFacebookInstagramLinkedinTwitter
Tickets

Michael Wolf: Informal Solutions – mensen maken de stad

Een zelfgemaakte zithoek, planten waar ze niet horen en kleerhangers op straat. Michael Wolf (1954) ging in Hong Kong op zoek naar dit soort ‘informele oplossingen’. In Breda hangen zijn foto’s en video’s naast de spullen die hij op straat verzamelde.

12 October 2016
Text: Guido van Eijck
 

Wolf is een van de beeldbepalende fotografen van dit moment. Hij maakte beroemde fotoseries over miljoenensteden als Hong Kong en Parijs. Ook won hij twee World Press Photo-prijzen voor zijn foto’s van Chinese fabrieken en overvolle Japanse metro’s.

In zijn woonplaats Hong Kong registreert Wolf al jaren de ‘informele oplossingen’ waarmee mensen hun eigen plekje in de stad opeisen: een mini-pauze op een willekeurige plek, een zelfgemaakte zithoek op straat in plaats van in een café. ‘Zie het als een encyclopedie van improvisaties in steegjes,’ zegt Wolf.

Naast foto’s en korte video’s laat hij in Breda ook voorwerpen zien die hij vond tijdens zijn wandelingen door Hong Kong. Als hij bijvoorbeeld een bijzondere, zelfgebouwde stoel vond, vroeg hij de eigenaar of die te koop was. In MOTI zie je welke objecten Wolf meenam naar Breda. Een deel van de foto’s is op groot formaat te zien in de buitententoonstelling Chassé XXL.

Michael Wolf is niet de enige reden voor een bezoek aan MOTI. Hier vind je ook de tentoonstelling Vrijstaat MOTI. BredaPhoto en MOTI nodigden de Nederlandse kunstenaars Jaap Scheeren en Coralie Vogelaar uit om er hun eigen vrijstaat te bouwen.

BP2016 Michael Wolf lo-res 3

BP2016 Michael Wolf lo-res 5