Tickets
Expositie

Michael Wolf – Informal Solutions

Zelf omschrijft Michael Wolf (Duitsland, 1954) zijn boek Informal solutions (2016), waaruit hij de tentoonstelling voor BredaPhoto samenstelde, als een ‘encyclopedie van improvisaties in steegjes’. Onder de ‘informele oplossingen’ die hij de voorbije jaren aantrof in Hong Kong zijn zelfgemaakte zithoeken, planten op onverwachte plekken, een zwabber die onderdeel lijkt van het straatbeeld en een mini-pauze op een willekeurige plek. Kortom, de kleine handelingen waarmee mensen op inventieve manieren hun plek in de stad opeisen. Wolf toont foto’s en korte video’s, maar ook de objecten die hij door de jaren heen verzamelde. Samen vormen ze een alternatieve roadmap door deze miljoenenstad.

Wolf woont al sinds de jaren negentig deels in Hong Kong. Op afstandelijke wijze registreert hij het leven in een megastad. Zo maakte hij iconische foto’s van dichte stedelijke bebouwing waarop alleen hoogbouw te zien is. De kijker kan alleen maar fantaseren over de duizenden levens die zich afspelen achter de gesloten rijen ramen. In Parijs maakte hij met behulp van Google Street View A series of unfortunate events (2010). Op zijn computer fotografeerde hij toevallige gebeurtenissen die zich afspeelden toen Google de straten fotografeerde. Zelf zei hij eens: ‘Ik ben enorm nieuwsgierig naar mensen. Fotografie stelt mij in staat om nieuwsgierig te zijn en andermans leven binnen te dringen.’ Wolf won twee World Press Photo prijzen voor zijn foto’s van Chinese fabrieken en overvolle Japanse metro’s.

In het Chassépark (Chassé XXL buitententoonstelling) zijn ook werken te zien van Michael Wolf.

BP2016 Michael Wolf lo-res 3

Tijdens BredaPhoto presenteert MOTI, Museum Of The Image, de tentoonstelling VRIJSTAAT MOTI. Hierin brengt het museum mensen in beeld die door creativiteit zelfredzaam zijn. De verhalen van deze tijd in beeld gebracht door documentaire en reportage. Hiermee wordt de journalistieke kracht van beeldcultuur benadrukt.

De Nederlandse kunstenaars Jaap Scheeren en Coralie Vogelaar verbeelden hun blik op de term ‘vrijstaat’ en bouwen in de museumzalen unieke fotografische installaties.

Jaap Scheeren – My house
Een huis is een veilige cocon, de enige plek waar je nog echt vrij kunt zijn. Voor BredaPhoto en MOTI maakte Jaap Scheeren (NL) de installatie My house. Je ziet er onder meer een man die zich in slow motion in 10.000 eieren laat vallen en foto’s gemaakt van de as van zijn oma.

Coralie Vogelaar – Recognized/Not Recognized
Waarom doen sommige nieuwsbeelden het zo goed in de media en andere juist niet? Voor BredaPhoto en MOTI onderzocht Coralie Vogelaar (NL) 850.000 nieuwsfoto’s met beeldherkennings- en eye tracking software. Haar bevindingen verwerkte ze in een verrassende video-installatie.