Tickets

Klaus Thymann & Simon Norfolk

Shroud

Het monumentale project SHROUD, wat lijkwade betekent, toont een lokaal Zwitsers initiatief om het smelten van de Rhône gletsjer in de Furka-pas tegen te houden. De uitbaters van een ijsgrot stellen bezoekers in staat om de overweldigende kracht van het ijs te ervaren door een wandeling in een uitholling in de gletsjer te laten maken. De gletsjer smelt echter razendsnel en om dit proces te stoppen hebben ze het ijs ingepakt in een thermische deken. Na enkele jaren begint de deken uit elkaar te vallen, een teken dat de mensheid het gevecht tegen de natuur aan het verliezen is. Tegelijkertijd is het hele project, het inpakken van een gletsjer, een wanhoopsactie tegen de klimaatverandering. De beelden werden gemaakt met behulp van extra licht vanuit een heliumballon, en toont de ijsmassa ingepakt in een wade, klaar voor de eigen begrafenis.

Klaus Thymann (1974)

Fotograaf, artistiek directeur, filmmaker, en ondernemer; Klaus Thymann combineert het allemaal vanuit een consistente fascinatie voor het ontdekken, in kaart brengen én delen van nieuwe ervaringen. Hij was de jongste winnaar ooit van de Scandinavische Kodak Gold Award in 1996 en heeft daarnaast diverse prijzen gewonnen voor zijn commerciële en autonome werk. Via zijn stichting Project Pressure werkt hij samen met kunstenaars om de gevolgen van klimaatverandering in beeld te brengen en mensen te bewegen tot positieve actie.
Gedurende zijn carrière heeft hij pro bono-opdrachten uitgevoerd voor goede doelen en ngo’s zoals The World Health Organization, UNICEF, Rode Kruis, London Cycling Campaign, The Homeless World Cup, Teenage Cancer Trust en meer.

Simon Norfolk (1963)

De architectuur- en landschapsfotograaf Simon Norfolk werd geboren in Lagos, Nigeria en studeerde filosofie en sociologie in Groot-Brittannië. Terugkerende thema’s in zijn werk zijn het ‘slagveld’ en het concept van ‘tijd en hoe het verstrijken ervan effectief in beeld is te vangen. Hij won vele prijzen bij onder andere World Press Photo, Prix Pictet, publiceerde diverse boeken en toonde zijn werk in diverse musea wereldwijd, waaronder het Tate Modern in Londen en het Holocaust Museum in Houston, Texas. Tijdens BredaPhoto exposeren Klaus Thymann en Simon Norfolk in het Chassé Park.

Terug naar ‘overzicht fotografen’