Tickets

Jos van der Schoot winnaar fotowedstrijd

Wat betekent het voor jou om in een technologisch tijdperk te leven? Hoe beïnvloedt technologie je leven? Of juist niet? Die vragen waren het uitgangspunt voor de fotowedstrijd voor amateurs van editie 2018 van BredaPhoto Festival. De jury koos de foto van Jos van der Schoot als winnaar.

Op de foto is een blauw lijnenspel te zien, waarop de lijnen op symmetrische maar speelse wijze met elkaar verbonden zijn. Onder in het beeld is nog net de rand van het hoofd van een toeschouwer te zien. De blonde haren en het hoofd lijken het richtpunt van de lijnen.

Van der Schoot omschreef kort in zijn toelichting bij zijn inzending wat voor hem maakt dat deze foto relateert aan het thema van BredaPhoto Festival dit jaar: To Infinity and Beyond. “Alle signalen in deze wereld gaan naar het belangrijkste onderdeel in onze wereld, namelijk het hoofd en de hersens van de mens.”

Kleine camera

De 78-jarige geboren en getogen Bredanaar loopt al jaren rond met zijn kleine Samsung compact-camera. “Een heel eenvoudig toestelletje, een automaat. Maar daar maak ik heel mooie foto’s mee”, lacht Jos, kort nadat hij de prijs heeft mogen ontvangen. Met zijn handzame toestelletje kwam hij in 2015 ook terecht op het Stiltefestival, waar op het Chasséveld een mega-opblaaskasteel stond. “Samen met mijn kleindochter was ik daar”, vertelt hij enthousiast. En zij is ook de persoon voor op de foto. “Ik zat zo achter haar en dacht, dat is een mooie compositie.”

“Ik maak heel veel foto’s, bijna alle van alle festiviteiten en activiteiten in Breda. Als ik weet dat er iets aan de hand is in Breda, dan ga ik er naar toe. Bijvoorbeeld bij het slopen van de KPN-zendmast, dat vond ik hartstikke interessant. Ik vind het mooi om plaatjes te maken van gebeurtenissen.”

Evenementen

Van der Schoot gaat diverse evenementen af. Breda Drijft, de Lichtsloepenparade. “Hier heb ik ook al veel gefotografeerd hoor, bij het Infinity Path.” Het fotograferen zit de Bredanaar in het bloed. “Al heel lang. Vroeger al met de gewone camera’s, met rolletjes. Tegenwoordig digitaal, dan kun je zoveel foto’s maken als je wilt.” Het leuke aan fotograferen. “Dat je nog eens terug kunt kijken waar je geweest bent en dat je het door kunt sturen en anderen er getuigen van kunt laten zijn.”

De winnaar klikt niet zomaar wat weg, geeft hij aan. “Ik kijk bijvoorbeeld bij zo’n Breda Drijft heel goed waar de Grote Toren staat, waar plantenbakken staan, om daar een compositie van te maken. En typische mensen probeer ik op te sporen.”

De prijswinnaar kreeg de eerste prijs – twee passe partouts – tijdens de zondag van het uit handen van Luuk Roozeboom, directeur van de Bredase Bode en BredaVandaag, de Bredase media met wie BredaPhoto deze wedstrijd organiseerde. De jury bestond uit Reinout van den Berg (curator van BredaPhoto), Monique de Zwart (Projectleider Amateurweekend BredaPhoto Festival), Saskia te Koppele (Directeur School Voor Fotografie) en Wijnand Nijs (BredaVandaag.nl).

Eervolle vermelding

Een eervolle vermelding was er voor nummers twee en drie Raymond Prins en Marjan Bogers. Prins maakte een foto van een appel en een strip met pillen gerelateerd aan genetisch gemanipuleerd voedsel, Bogers een portret van een oudere vrouw met een smartphone en oortjes in.

Tekst door Wijnand Nijs  | Gepubliceerd op BredaVandaag op zondag 23 september