Tickets

Jiazazhi Press

20 + 20 Contemporary Chinese Photobooks

Jiazazhi PhotobooksJiazazhi is een uitgeverij en platform voor fotoboeken gevestigd in Ningbo en opgericht door Yuan Di. In de afgelopen jaren is het de hoeksteen van de Chinese hedendaagse fotoboekuitgeverij geworden met vele succesvolle titels op zijn naam.

Het begon allemaal in 2007 met een blog getiteld “Jia Zazhi” (Nep Magazine). Yuan Di gebruikte het om het gevoel van een digitaal platform te beschrijven dat op de een of andere manier toch niet helemaal echt was. Nadat hij voor fotomagazines als O2 en Outlook Magazine had gewerkt, begon Yuan Di met het publiceren van enkele fotoboeken van zijn vriend en fotograaf Sun Yanchu. Met behulp van social mediaplatforms zoals Weibo en Taboo voor de promotie en verkoop, was het boek binnen een paar maanden uitverkocht. Hij besloot daarop zijn droom om uitgever te worden uit te voeren en startte in zijn woonplaats Ningbo de Jiazazhi Fotoboekbibliotheek . De ruimte is het hart van de organisatie geworden met de studio, bibliotheek, kleine tentoonstellingsruimte en boekwinkel in één. Bekende titels zijn Zhang Kechun’s “The Yellow River”, Chen Zhe’s “Bees & the Bearable” en Feng Li’s “White Night”.

Andere uitgevers

De hedendaagse fotoboekenmarkt in China is nog relatief klein en het aantal kopers is beperkt. In de afgelopen jaren is er echter een voortdurende interesse in het fotoboek als medium, zowel van fotografen, uitgevers als van boekenfestivals van Chinese kunstmusea.

Het aantal samenwerkingen neemt toe en zorgt ervoor dat het niveau van de publicaties steeds hoger wordt. Deze trend werd al opgemerkt in de publicatie van “The Chinese Photobook, From the 1900s to the Present” (2015). Vorig jaar zagen we de eerste Chinese winnaar “The Eight Day” van Gao Shan, uitgegeven door de Chinese uitgever Imageless, bij de prestigieuze Paris Photo photobook award. Het is een veel voorkomend misverstand dat in het digitale tijdperk, net als de nieuwsmedia, het fotoboek een langzame dood sterft. Bedrijfsmodellen veranderen, maar met een toenemende interesse in goede fotografieprojecten leeft het gedrukte boek meer dan ooit tevoren. In ‘China imagined’ in de Grote Kerk wordt een selectie van twintig van de beste fotoboeken getoond die de afgelopen jaren zijn gepubliceerd.