Tickets

Jan Hoek

Power To The Models

Bruin-Parry - Jan HoekSpeciaal voor BredaPhoto 2020 cureert de Nederlandse fotograaf en gastcurator Jan Hoek de expositie ‘Power to the Models’ in Stedelijk Museum Breda van 9 september t/m 29 november. Met het thema van BredaPhoto, the best of Times the worst of Times, in zijn achterhoofd realiseerde hij zich dat wanneer je echt iets wil veranderen dan moet je het ook radicaal anders aanpakken. In de tentoonstelling geeft Jan Hoek elf personen de volledige macht over hoe ze in beeld gebracht gaan worden. Hij wil de traditionele machtsverhouding tussen fotograaf en model omkeren en ter discussie stellen. Het model krijgt alle machtsmiddelen die gewoonlijk bij de fotograaf liggen, van het auteurschap tot het auteursrecht. Ook krijgt het model de expliciete opdracht om alle relevante beslissingen te nemen zoals de keuze van de fotograaf, de locatie, aankleding en de vorm van het beeldverhaal. De modellen vertegenwoordigen groepen die of ondervertegenwoordigd zijn, of vaak als stereotype getoond worden in het Westerse media-aanbod.

‘Power to the Models’ zet aan het denken over macht: zou die bij de fotograaf moeten liggen of bij de mensen op de foto’s? De expositie laat een mogelijke toekomst zien, waarin het model de fotograaf inhuurt en het beeld bepaalt, in plaats van andersom. De tentoonstelling maakt deel uit van BredaPhoto 2020.

De verschuiving is ook onderdeel van een bredere maatschappelijke en politieke discussie over macht: wie bepaalt wie er in beeld komt, en op welke manier? Doordat de beperkte blik van de fotograaf bepalend is, kunnen die beelden rolbevestigend of stigmatiserend zijn. Vaak doen ze geen recht aan de individualiteit en diversiteit van mensen. De beelden die we in de media zien, of die nou van slumbewoners, sekswerkers of politici zijn, worden meestal gemaakt door fotografen uit het Westen.  Overwegend wit, vaak man. Maar die machtsverhoudingen beginnen te schuiven. Om dat te doorbreken vroeg Jan Hoek mensen met een profiel dat vaak eendimensionaal in beeld komt zelf het heft in handen te nemen. Bruin Parry heeft het syndroom van Down, is groot Michael Jacksonfan en is regelmatig fotomodel, maar wat gebeurt er als hij zelf de ultieme foto van zichzelf mag organiseren? Een ander voorbeeld is Mohan Verstegen, die voor Defensie werkt en queer activist is. Het beeld dat hij van zichzelf laat zien, is een correctie op het geijkte beeld van een militair. Of Lotte van Eijk, zij is dik en ‘damn proud of it’.
Andere modellen zijn o.a. BaqteriaIsmail IlgunDJ TiëstoHatti ReesChiara Bardelli ToninoSylvana SimonsJyoti Weststrate en Dick de Koning.

 

Jan Hoek (1984)

De Nederlandse kunstenaar en schrijver Jan Hoek studeerde af aan de Rietveld academie in Amsterdam en staat bekend om zijn vaak controversiële werk waarin hij speelt met stereotypen en beeldvorming. Zo portretteerde hij een voormalige verslaafde in Amsterdam als supermodel, taxi chauffeurs uit Nairobi als filmsterren en liet hij 30 tattookunstenaars een zelfportret van henzelf op zijn lichaam zetten. Hij laat in zijn projecten vaak onzichtbare mensen een opvallende hoofdrol spelen. Jan Hoek zijn werk is tentoongesteld op exposities wereldwijd en hij verkoopt zijn werk via zijn eigen website waarbij het inkomen van de koper maatgevend is voor de verkoopprijs.

Power to the Models is een coproductie van:

 

 

 

 

Terug naar ‘overzicht fotografen’