Tickets

It’s gonna be big, sparky, extra,…alles wat we nodig hebben in het leven”

Speciaal voor BredaPhoto 2020 cureert de Nederlandse fotograaf en gastcurator Jan Hoek de expositie ‘Power to the Models’ in Stedelijk Museum Breda van 9 september t/m 29 november. In deze tentoonstelling neemt het model de regie over zij of hij in beeld wordt gebracht en wordt de traditionele machtsverhouding tussen fotograaf en model omgekeerd en ter discussie gesteld.

Het model beslist over de keuze van de fotograaf, de locatie, aankleding en de vorm van het beeldverhaal. De modellen vertegenwoordigen groepen die of ondervertegenwoordigd zijn, of vaak als stereotype getoond worden in het Westerse media-aanbod.

Lotte van Eijk

Een van de modellen die Jan Hoek heeft uitgenodigd is Lotte van Eijk (model in het campagnebeeld Power to the Models). Zij is dik en inmiddels is ‘she damn proud of it’. Ze zag nergens voorbeelden van meisjes als zij die laten zien dat je én dik én verdomd sexy kan zijn. Ze nam daarom het heft in eigen handen en begon een Instagramaccount.  Nu is ze een succesvolle influencer en fotomodel.

Gouden Glamourwereld van Dior

 “Lotte belichamelijkt wat we willen met de expositie.”, vertelt Jan Hoek. ‘Zij wilde haar eigen beeld neerzetten omdat dikke mensen nooit model staan. Ze creëerde zelf een platform waarmee ze in no time veel succes had. Dat mensen zelf de regie over hun beeldvorming nemen is dus een ontwikkeling die al in gang is gezet. En Lotte’s plan voor ‘Power to the Models’ is te gek! Ze maakt een 3D versie van een show van Dior en vervangt in die gouden glamourwereld topmodel Charlize Theron door haarzelf!

 Toen Jan me vroeg voor deze expo mezelf neer te zetten zoals ik dat het liefste zou willen, dacht ik meteen aan die dure parfumreclames waarin vrijwel altijd slanke witte modellen de hoofdrol spelen. Het zijn surreële plaatjes waar het geld van afdruipt. Daarin zou ik wel eens het middelpunt willen zijn om die wereld inclusiever te maken!” vertelt Lotte enthousiast. “Geïnspireerd op de reclames van Dior bedacht ik een gouden wereld met zwembad waaromheen zeven levensgrote beelden van mijzelf zijn te zien. Je kan dus echt niet om me heen. It’s gonna be big, sparky, extra,…alles wat we nodig hebben in het leven”