Tickets

Fotografen 2020

BredaPhoto Festival 2020 heeft als campagnebeeld gekozen voor een foto van Adreinne Waheed uit de serie 'Black Joy and Resistance'.

Met haar foto’s van feesten en demonstraties wil deze Amerikaanse fotograaf een alternatief bieden voor de manier waarop zwarte mensen doorgaans in de media verschijnen. “Het verhaal dat ik wil vertellen”, zegt de Waheed (47),”is een tegenverhaal. Want wanneer zien jullie, de lezers van kranten en kijkers naar tv, nou beelden van zwarte mensen? Los van de sporters en zangers? Wanneer we slachtoffers zijn, of wanneer we daders zijn. Slachtoffers van politiegeweld. Daders van bendegeweld. Ik probeer iets tegenover de negativiteit te zetten. Plezier. Schoonheid. Magie. Mijn werk is een viering van bruine en zwarte mensen.”.

Adreinne Waheed Black Joy and Resitance

Over Black Joy & Resistance
Haar nieuwste boek, Black Joy & Resistance, is een weerslag van haar reizen langs landingsplekken van de Afrikaanse diaspora, waar ze mensen fotografeerde tijdens feesten en demonstraties. Van het carnaval in het Braziliaanse Salvador tot een protest tegen de verhoging van schoolgeld in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg. Van de Million Man March in Washington tot het AfroPunk festival in New York. In elke massa ziet ze de individuen, de mannen en vrouwen met een heel leven achter die ene foto. En altijd is er die dubbele lading. Als de optocht serieus is, zoals bij een protest in Johannesburg, wordt er toch ook gezongen, gedanst, getrommeld. En als de parade feestelijk is, zoals bij de West-Indische optocht in Brooklyn, is de ondertoon tegelijk ook serieus dan wordt er een territorium afgebakend, om de gentrificatie tegen te gaan. Verzet is plezier, en plezier is verzet. ‘Wij vinden plezier, zelfs wanneer we in opstand komen’, zegt ze. ‘De machthebbers willen ons in bedwang houden, die zeggen dat onze cultuur verkeerd is, dat we ons moeten aanpassen en het rustiger aan moeten doen. Maar het plezier laat zich niet verdunnen. De simpele boodschap is dat plezier een mensenrecht is – de pursuit of happiness. Die jacht wil ik laten zien.’

Gekozen is voor een foto van de Amerikaanse fotografe Adreinne Waheed. ‘Een krachtig beeld dat tot nadenken aanzet’, denkt curator Geert van Eyck van BredaPhoto. ‘Enerzijds symboliseert het verzet, maar door de sprankelende kleuren en het speelse karakter van de slang rond de nek is het ook een bron van optimistische energie wat past in het thema ‘the best of times, the worst of times‘.