Tickets

Elevate Talk: Vleeskweekmachine

Onderzoeker Jonathan Breemhaar werkt bij startup MosaMeat aan een echte vleeskweekmachine. Aanleiding was zijn besef dat het eten van vlees een van de grootste milieubedreigingen is. En waarom zou je niet het dier als vleesleverancier vervangen door een machine? Dieren zijn in communicatie, transport en landbouw evenzogoed vervangen door smartphones, auto’s, raketten, tractoren en hydrocultuur.

De mens vindt vlees nu eenmaal lekker

Met cijfers onderbouwt hij de noodzaak om een vleeskweekmachine te bouwen. Iedere dag worden 200.000.000 dieren gedood om voor ons als voedsel te dienen. 30 procent van alle land is nodig om de dieren, die ons voeden, zelf te voeden. 18 procent van het broeikaseffect komt ook nog eens van hen. Natuurlijk, we kunnen met zijn allen vegetariër of zelfs veganist worden. Maar de mens vindt vlees nu eenmaal te lekker. Vleesvervangers kunnen daar niet tegenop.

Vleeskweekformule cowpacity

Breemhaar en zijn medeonderzoekers kwamen tot de conclusie dat de satellietcel die beschadigd spierweefsel herstelt door zijn snelle, met factor 2 celdeling, een goed uitgangspunt zou zijn om vlees te kweken. Hij ontwikkelde zelfs een vleeskweekformule, zoals de kracht van motoren in paardenkrachten wordt uitgedrukt. Iets met het aantal dagen dat een koe leeft voordat zij wordt geslacht en haar gewicht: zie hier de cowpacity die staat voor de vleesproductie van 400 gram per dag. Er is een machine gebouwd die dit kan produceren, nu nog met de omvang van een koe.

Gezond milieu

Breemhaar ziet de vleeskweekmachine als schakel tussen respectvol met dieren omgaan en een gezond milieu. De machine zal volgens hem binnen niet al te lange tijd kleiner kunnen door technologische vernieuwingen en eveneens zal de productiesnelheid toenemen. Totdat het zover is kan iedereen het milieu toch een handje helpen door, ja inderdaad, minder vlees of vleesvervangers te eten.

Tekst: Carla van Gaalen