Tickets

Elevate Talk: Jetson Fallacy en de upgraded mens

Biohacker Peter Joosten stelde het publiek op scherp met zijn theorieën over de upgraded mens. Waar hij kan, upgrade hij zijn eigen lichaam al. Hij liet een chip in zijn hand implanteren waarop hij zijn contacten bewaard, het licht aan en uit kan doen en de deur open en dicht. ‘Hoe makkelijk zou het zijn als je ook je bankpas, paspoort en rijbewijs erop kunt zetten.’ En hij is niet de enige. Tom van den Oudenaarden hoeft nooit meer na te denken of hij zijn OV kaart bij zich heeft, want geïmplanteerd. De Engelse Niel Harbisson kan dankzij een antenne in zijn hoofd kleuren horen. Voorheen kon hij alleen grijstinten waarnemen.

Tv-serie Black Mirror

Joosten verwijst naar de zwarte, satirische tv-serie Black Mirror, waarin technologie mensen bovenmenselijk maakt. De serie schetst bijvoorbeeld een wereld waarin bijna alle mensen een implantaat bij hun oor hebben, waarin al hun audiovisuele herinneringen worden opgeslagen. Deze herinneringen kunnen te allen tijde in het eigen hoofd, of op een beeldscherm, opnieuw worden afgespeeld.

Jetson Fallacy

De Jetson Fallacy slaat terug op de tv-serie uit de jaren zeventig. Een gezin met een vader die werkt, een moeder die shopt en het huishouden runt en een zoon en dochter, omringt door robots, vliegende schotels in een futuristische wereld. De mens verandert niet, de wereld om hem heen wel. Is dat wel zo? Nu al zijn er kunstenaar die experimenteren, zoals performer Stelarc die een oor op zin arm laat groeien. Of dichterbij ons voorstellingsvermogen: bladerunner Pistorius die niet langer wilde meedoen met de Spelen voor gehandicapten.

Onszelf upgraden

Joosten voorziet een wereld waarin we allemaal onszelf upgraden. Neem een pil voor de gewenste stemming is de minst onvoorstelbare.
Deep Brain Stimulation wordt al toegepast bij Parkinson. In de hersenen wordt een implantaat gezet die het trillen helpt te onderdrukken. De donkere keerzijde; het implantaat zorgde al eens voor een totale karakterverandering. Een introvert, bescheiden iemand veranderde in een extraverte en stelende shopaholic.
Mocht Bill Gates opnieuw kiezen waarin hij groot zou willen worden, dan zou hij biologie kiezen en focussen op DNA. Er komt een nieuwe Gates die dat wel gaat doen. Oorlogsvoering wordt ook al aangepast, straks zijn soldaten voorzien van bionic eyes en silent feet, nog even en legers zijn onverslaanbaar.

Upgraden is de toekomst

Joosten benoemde dat het menselijk upgraden kan leiden tot een horizontale breuk tussen degenen die het wel en niet kunnen betalen. Ook verticale scheidslijnen ontstaan: mensen die zich muzikaal laten upgraden, of extra slim of sportief willen zijn en in kolonies bij elkaar leven. Er zal ongetwijfeld een zwarte markt ontstaan, want upgrades zullen ethisch getoetst gaan worden en niet alle upgrades zullen worden toegejuicht.
Upgraden is de toekomst, of we er met zijn allen op vooruit gaan is de vraag.

Tekst: Carla van Gaalen