Tickets

Pamflet thema 2019/2020

BredaPhoto Festival toont the state of the art van de hedendaagse fotografie aan de hand van een internationaal relevant maatschappelijk thema. Ook voor 2020 zal dat weer het geval zijn. Het thema zal begin oktober 2019 bekend gemaakt worden. Ondertussen tekenen de eerste lijnen zich af voor het thema van de 9de editie van het grootste fotofestival van de Benelux. Het startschot wordt gegeven met een heus pamflet.

Langzaam tekenen zich de contouren af van een nieuwe orde. Vrouwen besturen nu de machtigste economische instituties ter wereld en spelen superhelden in Hollywoodfilms. Zwarte Piet is niet zwart meer, en straten worden niet alleen meer naar witte mannen vernoemd. Romanschrijvers wijzen resoluut de hokjes man of vrouw van de hand, en popzangers noemen zich gender fluïde. 

Een nieuwe orde

Veranderingen zijn van alle tijden, maar de laatste tijd lijken die veranderingen sneller, ingrijpender en radicaler te zijn. De manier van leven die we in het Westen na de Tweede Wereldoorlog hebben opgebouwd, lijkt nu echt op de schop te gaan. Die veranderingen kunnen onzeker maken en zelfs angst aanjagen. Maar ze bieden ook kansen: op meer gelijkheid bijvoorbeeld, de vrijheid om te zijn wie je wil zijn, en een bewustere omgang met onze planeet. In de woorden van Disney’s Aladdin: Er zijn nieuwe horizonnen te verkennen. Of je nu een optimist of een pessimist bent, het zijn hoe dan ook ontwikkelingen waar we met ons volle verstand bij moeten zijn omdat we zelf een aandeel in de toekomst hebben. En wees eens eerlijk: is het niet spannend om het ontstaan van een nieuwe orde mee te maken?

Pamflet 2019/2020

Als startschot voor het thema van BredaPhoto Festival 2020 schreef BredaPhoto dit pamflet Het is opgedeeld in vier delen: politiek en economie, samenleving en cultuur. We beschrijven waar wij bij BredaPhoto aan denken als we het over een ‘nieuwe orde’ hebben. Maar BredaPhoto heeft de wijsheid niet in pacht. Gelukkig maar. De komende maanden gaan we daarom in gesprek met filosofen en economen, kunstenaars en politici en vragen hen om te reageren op dit pamflet. Zij kunnen ons nieuwe inzichten geven en ons aanscherpen, aanvullen en verbeteren. Wat zijn prikkelende onderwerpen voor fotografen binnen dit thema? Hoe kunnen we een breed publiek aan het denken zetten over een veranderende samenleving? En vinden er ontwikkelingen plaats in delen van de wereld die wij misschien minder goed in het vizier hebben, maar die nieuw licht op dit thema schijnen?

Lees dit pamflet dus als het startschot voor verdiepende gesprekken over het nieuwe thema van BredaPhoto Festival 2020. De definitieve tekst en de titel van het festival volgen in oktober 2019.