Tickets

Intelligence

IntelligenceEind jaren ’70 waren de eerste schaakcomputers te koop op de Nederlandse markt. Schakers konden nu een intellectueel duel aangaan met een robot als tegenstander. In 1996 versloeg schaakcomputer Deep Blue de regerend wereldkampioen Garri Kasparov en werd het menselijke Intelligence verslagen door de machine. Inmiddels neemt de computer meer intelligente taken van ons over. Denk maar aan zelfrijdende auto’s of vriendelijk antwoordende chatbots.

Computertechnologie wordt zelfs gekoppeld aan het menselijk brein. Bijvoorbeeld bij de behandeling van Parkinson door middel van ‘deep brain stimulation’. Langzaam ontstaat de bionische mens: een mens die geen tekortkomingen meer kent en bovenmenselijke prestaties levert. Maar als mens en techniek letterlijk versmelten, worden we dan behalve andere, ook betere mensen? Of raken we juist onze menselijkheid kwijt?

Een speciale plek is weggelegd voor Artificiële intelligentie (AI); de wetenschap die zich bezig houdt met het creëren van technologie die intelligentie vertoont. Vaak gecombineerd met Machine Learning waarbij machines zichzelf nieuwe dingen aanleren op basis van data en algoritmes. Kunstmatige intelligentie is moeilijk te definiëren maar in wetenschappelijke termen wel gemakkelijk te meten aan de hand van de zogenaamde TuringTest. Die komt erop neer dat als een computer iemand voor de gek kan houden en hem kan laten geloven dat hij een mens is, de computer wel intelligent moet zijn. In het extreme doorgevoerd zou een kunstmatige intelligente entiteit wel eens het ultieme model van de mens kunnen zijn. De ontwikkelingen in AI gaan zo snel dat vooraanstaande wetenschappers en ondernemers zoals Stephen Hawking, Elon Musk en Bill Gates al meermaals waarschuwden voor de potentiële gevaren ervan.

Het Deense fotografen-collectief ‘The Merge’ toont op BredaPhoto Festival hun onderzoek naar kunstmatige intelligentie en robotica. Zou het kunnen dat onze wereld een constructie is; een gecreëerde illusie? Het allernieuwste hoofdstuk van hun verkenning ‘Dystopia’ is een futuristisch ‘worst-case’ scenario dat aanzet tot een breder debat over kunstmatige intelligentie.

Domeinen

To Infinity and Beyond is een titel die direct beelden oproept rondom het heelal en bijvoorbeeld ons sterrenstelsel. Bij ‘voortrazende wetenschap’ denk je waarschijnlijk aan robots en computers. Als je verder over het 2018-thema nadenkt, dan komt er een diversiteit aan associaties die veel breder is. Om de breedte van het thema te verkennen en om bezoekers daarin een guideline te geven heeft BredaPhoto 6 domeinen gedefinieerd. Het werk van de exposerende fotografen wordt daaronder (losjes) geclusterd. Bekijk ook de andere domeinen:
 

CosmosIntelligenceBiologySocietyGodImage