Tickets

Image

ImageDuizenden jaren lang maakte de mens beelden zonder tussenkomst van apparatuur. Van de oudste grottekening van een hertzwijn in Indonesië, tot de meesterlijke portretten en landschappen van onze Hollandse grootmeesters. Het domein Image focust op de komst van de fotografie – begin 19de eeuw – bracht daarin drastische verandering. Met de camera obscure kon de mens voor het eerst beeld volledig natuurgetrouw vangen en later ook afdrukken en oneindig reproduceren. Er kwamen camera’s op de markt voor het grote publiek, waardoor plotsklaps iedereen fotograaf werd. Fotografie legt niet langer alleen het nieuwswaardige beeld vast, maar ook het persoonlijke, soms zelfs onbenullige alledaagse.

Een enorme stroom aan beelden kwam op gang, die nog eens versneld werd met de komst van het digitale fototoestel in de jaren ‘80. De beelden kon je met behulp van een fotobewerkingsprogramma verfraaien of zelfs manipuleren. Het beeld van de mens was niet langer een natuurgetrouwe weergave, maar een vervormd en soms zelf verwrongen beeld van de werkelijkheid. Er ontstond een verschil tussen het nemen van een foto en het maken van een foto. De camera in onze mobiele telefoon voegde daaraan toe dan we nooit meer een fototoestel mee hoeven te nemen en dat fotograferen elk moment van de dag kan.

Een oneindige, immense stroom aan beelden is het gevolg, die we eindeloos posten op social media. Niet alleen van onze omgeving, maar ook steeds vaker van onszelf. Het gemiddelde aantal selfies dat een persoon, geboren na 1980, maakt tijdens zijn of haar leven is zo’n 25.000. En het beeld dat we geven van onszelf is vaak mooier, positiever en gestileerder dan onze echte ik.

In het domein Image staat de verschijningsvorm van het fotografische beeld centraal. Door bijvoorbeeld het gebruik van  fotografische reproductietechnieken of digitale processen die hyper-geïdealiseerde esthetiek mogelijk maken.

Domeinen

To Infinity and Beyond is een titel die direct beelden oproept rondom het heelal en bijvoorbeeld ons sterrenstelsel. Bij ‘voortrazende wetenschap’ denk je waarschijnlijk aan robots en computers. Als je verder over het 2018-thema nadenkt, dan komt er een diversiteit aan associaties die veel breder is. Om de breedte van het thema te verkennen en om bezoekers daarin een guideline te geven heeft BredaPhoto 6 domeinen gedefinieerd. Het werk van de exposerende fotografen wordt daaronder (losjes) geclusterd. Bekijk ook de andere domeinen:
 

CosmosIntelligenceBiologySocietyGodImage