Tickets

God

GodHet festival thema heeft ook een goddelijke associatie. Al eeuwenlang legt de mensheid zijn lot in handen van een hogere macht. Een bovennatuurlijke entiteit die als een bovenmenselijk wezen wordt aanbeden en verantwoordelijk wordt geacht voor ons bestaan en onze werkelijkheid. Sommigen geloven het Goddelijke terug te zien hier op aarde in de natuur, anderen geloven in een hemelse God, of juist in een onderwereld. Sommigen godsdiensten erkennen slechts één God. Anderen kennen er velen.

De wetenschap verhoudt zich van oudsher op gespannen voet met religie, omdat het goddelijke niet empirisch vast te stellen is. Of omdat de empirische vaststelling ervan juist het Goddelijke teniet doet. Adam en Eva als Homo sapiens? Of God als een (niet-menselijke) ‘intelligente ontwerper’? En hoewel de wetenschap zich doorgaans niet bezig houdt met de vraag naar het bestaan van god(en), is die wetenschap zelf voor sommigen langzaamaan een religie geworden. Algoritmes en Artificial Intelligence hebben de potentie om allesomvattend te analyseren, af te wegen en te oordelen. Wetenschap als de nieuwe raadgever? Zo richtte Anthony Levandowski – voormalig Google- en Uber-ingenieur-, in 2015 ‘Way of the Future’ op. Een (AI) kerk die is gebaseerd op het idee dat mensen uiteindelijk een technologie ontwikkelen die zoveel beter en slimmer is dan onze eigen geest dat we hem daarom moeten aanbidden als een godheid.

Fotograaf videograaf Geert van Kesteren presenteert een multimedia installatie over de staat van de mensheid in de 21e eeuw tijdens het BredaPhoto Festival. Hiervoor reisde hij af naar het centrum van de Oude Wereld. Rond de Tempelberg in het Heilige Land wordt nog steeds een eeuwenoude God in drie verschillende gedaanten aanbeden, terwijl een nieuwe profetie van koele algoritmes iedere gewenste vorm van zelfbewustzijn en zingeving bedient.

Domeinen

To Infinity and Beyond is een titel die direct beelden oproept rondom het heelal en bijvoorbeeld ons sterrenstelsel. Bij ‘voortrazende wetenschap’ denk je waarschijnlijk aan robots en computers. Als je verder over het 2018-thema nadenkt, dan komt er een diversiteit aan associaties die veel breder is. Om de breedte van het thema te verkennen en om bezoekers daarin een guideline te geven heeft BredaPhoto 6 domeinen gedefinieerd. Het werk van de exposerende fotografen wordt daaronder (losjes) geclusterd. Bekijk ook de andere domeinen:
 

CosmosIntelligenceBiologySocietyGodImage