Tickets

Cosmos

CosmosHet 2018-thema roept sterke associaties op met de Cosmos. De maan, de ruimte, de Melkweg en het heelal met al zijn sterren en planeten spreken al sinds mensenheugenis tot de verbeelding. Het aantal sterrenstelsels loopt in de miljarden en elk sterrenstelsel bestaat zelf ook weer uit miljarden sterren. In het grote kosmische geheel zijn de aarde en zijn bewoners niet meer dan een zandkorrel in de woestijn. Het zou wel heel toevallig zijn als wij de enige intelligente levensvorm zijn in het universum. Uitgaande van de Vergelijking van Drake – een wiskundige formule uit 1961 van de radionoom Frank Drake – zou het heelal vol leven moeten zitten. En dus zenden we signalen uit in de hoop dat ze intergalactisch worden opgevangen en zoeken we uitvoerig naar buitenaards leven met interplanetaire sondes en geavanceerde radiotelescopen. In 1977 ving de radiotelescoop ‘Big Ear’ – in het onderzoeksproject SETI (search for extraterrestrial intelligence) – een hoopgevend smalbandig radiosignaal op. Later werd dit het ‘Wow!-signaal’ genoemd. Het signaal droeg tekens van potentiële niet-aardse en niet-zonnestelselachtige oorsprong en duurde 72 seconden. Het werd daarna nooit meer gedetecteerd, dus gold het niet als sluitend bewijs.

Sommigen geloven dat de ‘aliens’ al lang onder ons zijn. UFO waarnemingen en meldingen van vliegende schotels zijn van alle tijden. Net als de menselijke drang om het heelal te willen ontdekken én te veroveren. Misschien wel als oplossing voor als de aarde te vol of onleefbaar is geworden?! Tesla Motors-oprichter Elon Musk wil in 2022, over vijf jaar dus al, een raket naar Mars sturen om de planeet vervolgens te koloniseren. Starfleet Enterprise is zo dichter bij dan we denken.

Onder het thema Cosmos exposeert fotograaf Robert Pufleb zijn wonderbaarlijke vondst ‘alternative moons’ of ‘alternatieve manen’. Hij documenteerde ze in het boek dat hij maakte samen met ontwerpster Nadine Schlieper. Het bevat 42 unieke fotografische beelden van manen en kosmische landschappen; gloednieuwe kosmische ontdekkingen die je nooit eerder hebt gezien. Net zoals bij het project ‘Transformers’ van Pufleb – dat ook te zien is tijdens BredaPhoto Festival – , zal de oplettende kijker merken dat ook deze manen niet zijn wat ze lijken.

Domeinen

To Infinity and Beyond is een titel die direct beelden oproept rondom het heelal en bijvoorbeeld ons sterrenstelsel. Bij ‘voortrazende wetenschap’ denk je waarschijnlijk aan robots en computers. Als je verder over het 2018-thema nadenkt, dan komt er een diversiteit aan associaties die veel breder is. Om de breedte van het thema te verkennen en om bezoekers daarin een guideline te geven heeft BredaPhoto 6 domeinen gedefinieerd. Het werk van de exposerende fotografen wordt daaronder (losjes) geclusterd. Bekijk ook de andere domeinen:
 

CosmosIntelligenceBiologySocietyGodImage