Tickets

Biology

BiologyHet domein Biology gaat over biotechnologische ontwikkelingen die spelen. Toen we duizenden jaren geleden voedsel gingen verbouwen, duurde het niet lang voordat we zaden en vruchten kruisten om ze lekkerder, groter en beter bestand tegen ziektes te maken. Leg een maïskolf, graanhalm of wortel naast het ‘origineel’ en je herkent hem niet terug. Inmiddels kunnen we gewassen vergaand aanpassen en vee klonen: mogelijke oplossingen voor het wereldvoedselprobleem. De Wageningen Universiteit kan biefstukken ‘printen’, gebaseerd op plantaardige eiwitten, die al smaken als ‘the real deal’.

Er wordt gesproken over het 3D printen van organen, ziektes worden uitgebannen en onze sterfdatum wordt steeds verder uitgesteld. De eerste mens die duizend jaar wordt, is volgens de Britse onderzoeker Aubrey de Grey al geboren. Of je hem nu gelooft of niet, feit is dat het onderzoek naar onze genetische bouwstenen doorbraak na doorbraak beleeft. Zoals Chinese wetenschappers onlangs met het klonen van de eerste primaat weer lieten zien. Niemand is tegenstander van de strijd tegen dodelijke ziektes, maar gaan we die techniek ook gebruiken bij ongeboren baby’s om hen blond haar en blauwe ogen te geven? Met de kansen komen ook de dilemma’s rondom de toepassing en de gevolgen ervan.

Een fotograaf die in dit domein exposeert is bijvoorbeeld Mandy Barker die een fotografische studie doet naar het plastic plankton dat wereldwijd ‘rond zwemt’ in de zee.

Domeinen

To Infinity and Beyond is een titel die direct beelden oproept rondom het heelal en bijvoorbeeld ons sterrenstelsel. Bij ‘voortrazende wetenschap’ denk je waarschijnlijk aan robots en computers. Als je verder over het 2018-thema nadenkt, dan komt er een diversiteit aan associaties die veel breder is. Om de breedte van het thema te verkennen en om bezoekers daarin een guideline te geven heeft BredaPhoto 6 domeinen gedefinieerd. Het werk van de exposerende fotografen wordt daaronder (losjes) geclusterd. Bekijk ook de andere domeinen:
 

CosmosIntelligenceBiologySocietyGodImage