Tickets

Week 4 – Elevate Talks

BEKIJK HET VOLLEDIGE PROGRAMMA IN DE DIGITALE FOLDER.

Scientific Challengers | Zondag 30 september

Het thema van BredaPhoto ‘To Infinity and Beyond’ gaat over hoe wetenschap en techniek de samenleving grondig veranderen. De wetenschap staat voor de enorme uitdaging ervoor te zorgen dat die veranderingen ook werkelijk bijdragen aan de verbetering van de kwaliteit van het leven. Duurzaamheid, leefbaarheid toegankelijkheid en zelfbeschikking zijn daarbij de grote thema’s. Over deze onderwerpen organiseert BredaPhoto een aantal Elevate Talks: een bijzondere serie persoonlijke lezingen waarin kunstenaars, wetenschappers en ondernemers, elk vanuit hun eigen werkgebied vertellen over hoe zij hun wetenschappelijke uitdaging zijn aangegaan. Praktisch, betrokken, toegankelijk en visionair.

Elevate Talks serie 1 | 30 sept |12.00 – 13.15 | Breda Botanique (Parade 12)

Rob Zwijnenberg | No Art, No Future

Biotechnologie en de manipulatie van levende organismen, zijn een uitdaging voor traditionele opvattingen over de natuur en het menselijk lichaam. Het is nodig om traditionele opvattingen daarover opnieuw te bekijken. Rob Zwijnenberg vindt dat kunst een prominente rol zou moeten spelen in onze reflecties op de toepassing en implicaties van biotechnologie. Niet om biotechnologie te beschrijven, in te richten of te verklaren, maar om het een relevante rol te laten spelen in het ethische debat. Robert Zwijnenberg is hoogleraar Art and Science Exchange aan de Universiteit Leiden. Hij houdt zich specifiek bezig met een groeiend aantal kunstenaars, bio-kunstenaars genaamd, die de kansen die de biowetenschappen bieden willen benutten om met nieuwe materialen te werken. Levende materialen die traditioneel niet tot het artistieke domein behoren.

Hendrik Jan Grievink | Next Nature-projecten

Hendrik-Jan Grievink is onderzoeker en ontwerper bij Next Nature Network, een internationaal netwerk dat het debat over de veranderende relatie tussen mens, natuur en technologie stimuleert. Dat doen ze via publicaties, evenementen en multidisciplinaire ontwerp-projecten. Grievink maakte het bekroonde In Vitro Meat Cookbook. Dit onderzoekt de toekomst van geteeld vlees in 45 speculatieve recepten. Ook ontwikkelde hij The Pyramid of Technology, een conceptueel model en een ontwerptool die laat zien ‘hoe technologie natuur wordt’. Grievink leidt momenteel het Reprodutopia-project, een ontwerpproject over nieuwe reproductieve technologieën zoals kunstmatige baarmoeders en hun mogelijke invloed op de manier waarop we baby’s maken, intimiteit ervaren en relaties opbouwen.

Peter Joosten | De bovenmenselijke samenleving

Wat betekent het om in een bovenmenselijke samenleving te leven? Wat als we onze fysieke, cognitieve en emotionele capaciteiten aanzienlijk kunnen verbeteren? Hoe zal het menselijk leven de komende 50 jaar veranderen? Wat zijn de belangrijkste aanjagers van deze ontwikkeling, welk soort beleid is van toepassing en hoe zal de samenleving veranderen? Peter Joosten is een biohacker. Zijn doel is om ‘bovenmenselijk’ te worden aan de hand van persoonlijke experimenten met nieuwe technologie. Hij is een TEDx-spreker en consultant bij verschillende bedrijven en instellingen. In zijn populaire podcastshow Biohacking Impact (Nederlandse iTunes top 100) interviewt hij verschillende experts over biohacking en de impact van technologie op de mensheid. Joosten is de curator van het platform Superhuman Talks met interviews met experts en artikelen over het komende tijdperk van opgewaardeerde mensen.

Elevate Talks serie 2 | 30 sept |14.00 – 15.15 | Breda Botanique (Parade 12)

Jonathan Breemhaar | De vleeskweekmachine

Breemhaar werkt momenteel binnen de startup MosaMeat aan een machine voor het kweken van vlees. In de toekomst zullen machines deze ‘taak’ van dieren overnemen. Net zoals in andere industrieën dieren al zijn vervangen door machines. Breemhaar vertelt in zijn lezing hoe deze vleeskweekmachine eruit zal zien en welke consequenties die heeft voor de toekomst. Hij is een technologieliefhebber die altijd op zoek is naar het avontuur. Wanneer dingen te gemakkelijk, generiek of voor de hand liggend zijn, heeft Breemhaar een nieuw project nodig dat hem de mogelijkheid biedt om het ‘onmogelijke’ mogelijk te maken. De wereld een beetje beter te maken. Breemhaar is afgestudeerd aan de TU Delft en is alumni van de Singularity University. Toen hij werd geconfronteerd met de milieueffecten van de vleesindustrie, besefte hij dat dit een van onze topprioriteiten zou moeten zijn. Veganisme zou deze problemen snel oplossen, maar de liefde voor de smaak van vlees vertraagt ​​die overgang.

Ludovic Jourdin | Transformeer afval in waardevolle chemicaliën (lezing in het Engels)

Ludovic Jourdin is universitair docent bij de faculteit Biotechnologie van de TU Delft. Zijn doel is het ontwikkelen van nieuwe technologieën voor de bio-productie van chemicaliën, brandstoffen en voedsel uit afval. Jourdin wil deze biotechnologieën inzetten om ze bij te laten dragen aan een duurzamere samenleving. Het lineaire gebruik van materialen en hulpbronnen moet worden omgezet in een circulair systeem waarbij hulpbronnen worden teruggewonnen en hergebruikt in plaats van ze te verspillen. Na zijn afstuderen als chemisch ingenieur aan de universiteit van Montpellier (Frankrijk) promoveerde Jourdin in de biotechnologie aan de Universiteit van Queensland (Australië). Daar deed hij onderzoek naar nieuwe technologieën van, door elektriciteit aangedreven, bioconversies. Voordat hij recent in dienst kwam bij de TU Delft rondde hij een driejarige postdoctorale functie af aan de Universiteit van Wageningen. Daar concentreerde hij zich op de, door elektriciteit-gestuurde bio-productie, van waardevolle chemicaliën uit afval, zoals koolstofdioxide en organische afvalstromen.

Debbie Schoone | How to Farm a Fish

Wereldwijd eten we inmiddels meer gekweekte vis dan wilde vis. Ook in Nederland staan verschillende ‘visboerderijen’. Maar hoe viskweek precies in zijn werk gaat is weinig zichtbaar en moeilijk voor te stellen. Fotograaf Debbie Schoone raakte geïntrigeerd en bracht Nederlandse kweekvis in beeld met haar fotoserie How to Farm a Fish. Met het project studeerde ze af aan Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost

Aanvullend randprogramma

Naast de Elevate Talks kun je in het weekend van 29 en 30 september nog de volgende twee andere programma onderdelen bezoeken:

No-Tech concert i.s.m. Doc Zuid
Zaterdag 29 september | 16:00 – 17:00
Locatie: Breda Botanique | Parade 12
Artist: Mattanja Joy Bradley

Artist Talk
Zondag 30 september | 14:00 – 14:30
Locatie: Mot Mot | Belcrumweg 19
Daphne van de Winkel praat met Joris Verleg