Tickets

Yoshikatsu Fujii

Op Rabbit Island werden vroeger in het diepste geheim chemische wapens getest, nu maken konijnen er de dienst uit. ‘Konijnen die hun kinderen verlaten’ is een Japans gezegd voor onverantwoordelijk handelen. Fotograaf Yoshikatsu Fujii groeide op in Hiroshima, dat in ‘45 getroffen werd door een atoombom, en wijst ons op de donkere kanten van Japans oorlogsverleden.

Hiroshima Graph – Rabbits abandon their children

Als de trein vroeger langs Rabbit Island (‘Konijneneiland’) reed, gingen de gordijnen dicht. Op dit Japanse eiland in de prefectuur Hiroshima werden vanaf 1925 in het grootste geheim chemische wapens getest. De lokale bevolking wist van niks of werd gedwongen te zwijgen; ook al werden mensen ziek van de gifstoffen. Na de Tweede Wereldoorlog werden alle bewijzen vernietigd. De overheid sprak er niet meer over.

Nu is het eiland een populaire toeristische bestemming, maar onopgemerkt is het verleden nog aanwezig. De nazaten van de konijnen, waar vroeger gifgas op getest werd, lopen er onverschrokken rond, zonder natuurlijke vijanden. Yoshikatsu Fujii (Japan, 1979) noemt ze ook in zijn boektitel: ‘konijnen die hun kinderen verlaten’ is een Japans gezegde voor mensen die onverantwoordelijk handelen. Op Rabbit Island gold dat vooral voor de overheid.

Fuji groeide op in Hiroshima, waar in 1945 een atoombom ontplofte. Hij wil dat ook de donkere kanten van het Japanse oorlogsverleden worden doorverteld. Het boek werd bekroond met The Anamorphosis Prize 2017 voor in eigen beheer uitgebrachte fotoboeken.