Tickets

Tina Farifteh

Duizenden mensen in Afghanistan, Somalië, Jemen en Pakistan kwamen om door aanvallen met gewapende drones. De constante dreiging van boven leidt ook tot veel psychische schade. De Nederlands-Iraanse Tina Farifteh toont onschuldige luchten op dagen waarop elders aanvallen plaatsvonden. Hoe is het om heldere luchten te vrezen omdat drones dan het beste zicht hebben?

Killer Skies

Gewapende drones zijn een efficiënte manier van oorlogsvoering. Sinds 2001 gebruikt het Amerikaanse leger ze in Afghanistan, Somalië, Jemen en Pakistan. Ze ‘stellen je in staat je macht uit te oefenen, zonder kwetsbaarheid te tonen’, aldus een voormalig officier van de luchtmacht. De afgelopen drie jaar kwamen zeven tot tienduizend mensen om bij drone-aanvallen. De psychische schade door deze constante dreiging is enorm.

‘Met deze drones is het oog in een wapen veranderd’, zegt Tina Farifteh (Iran, 1982). Ze probeerde zich voor te stellen hoe het is om mooie, heldere luchten te vrezen omdat drones dan het beste zicht hebben. Dagelijks fotografeerde ze de lucht en keek in databases van Bureau of Investigative Journalism of diezelfde dag ergens ter wereld een
drone-aanval had plaatsgevonden. Gemiddeld telde ze één aanval per vier dagen. Je ziet foto’s die ze op die dagen maakte.

Wat betekent deze technologie voor de toekomst van oorlogsvoering, vraagt Farifteh. ‘Is het nog oorlog als de tegenstander zich niet kan verdedigen? En wat betekent het voor de democratie als burgers nauwelijks op de hoogte zijn van een structurele oorlog die hun land voert?’ De Iraans-Nederlandse Farifteh studeert aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

Bekijk een interview met Tina Farifteh hier.