Tickets

Sjoerd Knibbeler

De vraag hoe naar de maan te reizen is vaak genoemd in legendes, verhalen en de literatuur. Beschrijvingen die ten grondslag liggen aan de eerste pogingen van de mensheid om naar de maan te reizen. Sjoerd Knibbeler onderzoekt onze eeuwenoude drang naar ruimtereizen.

Lunacy

In zijn project ‘Lunacy’ onderzoekt Sjoerd Knibbeler het fundamentele menselijke verlangen naar exploratie: een Faustiaanse rusteloosheid die onze vooruitgang naar het rijk voorbij de planeet aarde stuurt. Knibbeler heeft zich daarvoor verdiept in de rijke geschiedenis van maanreizen en de verslaglegging daarover. Maanreizen vereist veel vindingrijkheid – zowel in fictie als in de werkelijkheid – en veel wetenschappers, ingenieurs, auteurs, filmmakers of andere uitvinders zijn de uitdaging aangegaan. Op basis van hun studies, verhalen, tekeningen, foto’s en filmbeelden heeft Sjoerd modellen van ruimtevaartuigen gebouwd. De modellen zijn gemaakt van houtvezelplaten en hout; organisch materiaal dat, voor zover we weten, alleen op planeet Aarde bestaat. In een openluchtstudio Knibbeler ’s nachts foto’s van de modellen met het maanlicht als enige verlichting. Elk deel van het proces is echt. Knibbeler manipuleert zijn foto’s niet, maar manipuleert eerder de omstandigheden en materialen in een poging om de foto’s een plek te laten worden waarin de Maan en Aarde samenkomen. In Lunacy (2017) onderzoekt het fundamentele menselijke verlangen naar exploratie: een Faustiaanse rusteloosheid die onze vooruitgang naar het rijk voorbij de planeet aarde stuurt.

Over de fotograaf

Sjoerd Knibbeler (1981) studeerde aan de KABK in Den Haag. Hij is eigenlijk zowel fotograaf als uitvinder. Knibbeler maakt het grootste deel van zijn werk in zijn studio, hoewel hij inspiratie put uit onderzoek dat hij buiten verricht aan veelal wetenschap en technologie en bijvoorbeeld de luchtstroom, wind en wolken. Hij tracht hierbij in beeld te brengen wat we normaliter niet zien en creëert hiervoor een eigen logica. Zijn werk werd tentoongesteld in solotentoonstellingen in o.a. Foam, Espace Quai1, Contact Festival en Villa Noailles. Opvallende groepstentoonstellingen waar zijn werk deel van uitmaakte, zijn onder meer Quickscan NL # 02, het Nederlands Fotomuseum en de Photobook Aperture Foundation Photobook Awards in 2015, waarbij zijn boek Paper Planes op de shortlist stond. In 2015 won hij de Grand Prix du Jury Photographie op het 30e International Festival in Hyères en werd hij geselecteerd als Foam Talent. Sjoerd Knibbeler is lid van het international fotografen collectief Piece of Cake.