Tickets

Sara Naim

Kunstenaar Sara Naim (Syrië) laat zien wat er in je lichaam gebeurt als je een emotie ervaart. Letterlijk. Ze legde dode huidcellen van haar vingertoppen onder de microscoop en scanner en laat de fouten zien die de computer daarbij maakt. Vervreemdende abstracties zijn het resultaat.

When Heartstrings Collapse

Vroeger werd gedacht dat heartstrings (letterlijk: hartensnaren) de zenuwen en pezen waren die ons hart op de juiste plek hielden. Tegenwoordig is het een aanduiding van onze diepste gevoelens en zielenroerselen.

De installatie When Heartstrings Collapse (2016) van kunstenaar Sara Naim (Syrië, 1987) laat de fysieke uitwerkingen van emoties zien. Wat gebeurt er in je lichaam als je een emotie ervaart? Natuurlijk, we worden bleek, blozen of krijgen rillingen, maar wat gebeurt er onder de oppervlakte? Wat gebeurt er in je cellen? Naim gebruikte een microscoop en een scanner om de dode huidcellen van haar vingertoppen, de lichaamsuiteinden waarmee je het vaakste contact maakt met de wereld, in beeld uit te vergroten. Daarmee rekt ze letterlijk de grenzen van onze cellen en ons lichaam op. Ze laat doelbewust de fouten zien die de computer maakte toen ze de beelden bewerkte, wat weer nieuwe abstracties oplevert.