Tickets

Sama Alshaibi

De enorme wapenarsenalen die landen wereld hebben opgebouwd tonen de donkere kanten van technologische vooruitgang. De raketten op de foto’s van de Palestijns-Iraakse Sama Alshaibi hebben maar één doel: dood en verderf zaaien. De foto’s zijn een aanklacht tegen deze moordwapens, maar spreken tegelijkertijd tot de verbeelding.

Boodschappers van de dood

Kijkend naar het uiterlijk van raketten, met hun slanke vorm en zelfverzekerde ontwerp, triggeren ze zowel gevoelens van ontzag als van afkeer. Dit zijn machines die de boodschappers van de dood zijn, die ons vertellen wie de baas is en wie onze vrienden en vijanden zijn. Met enerzijds hun vooruitgeschoven gewichtloosheid en anderzijds de enorme zwaarte in zowel hun  verschijningsvorm als hun psychologische impact. Hun gewelddadige potentie zorgt ervoor dat hele naties ’s avonds rustig en zorgeloos gaan slapen. Met de de fotoserie Warhead laat Alshaibi ons de voortekenen zien die aan onze hemel prijken, maar die  hopelijk nooit uit zullen komen.

Over Sama Alshaibi

De multimediale kunstwerken van Sama Alshaibi (Palestina / Irak) gaan over conflict, oorlog en ballingschap. Ze gaan in op botsingen tussen naties en hun burgers. Over de strijd tussen mensen om land, middelen en macht. Maar ook over de eigen interne strijd die mensen voeren; gevangen in zichzelf of in hun angsten.

Alshaibi heeft al vele internationale solotentoonstellingen gehad op vooraanstaande internationale biënnales en filmfestivals. Haar werk wordt frequent geëxposeerd bij musea en galeries en beurzen. De fotoserie ‘Warhead’ is te zien op de 8e editie van BredaPhoto Festival van 5 september tot 21 oktober.