Tickets

Quentin Lacombe

Vervreemdende beelden tegen donkere achtergronden, soms half over elkaar heen geschoven. Mensen zien we niet; wel dieren, planten en gebouwen in een wereld die op de onze lijkt, maar toch anders is.

Event horizon

Een ‘persoonlijke kosmologie’, noemt Quentin Lacombe (Frankrijk, 1990) het, waarin alles gelijkwaardig is: alles is massa, deeltjes in een oneindig universum. In zijn boek Event horizon (2016) geeft Lacombe een artistieke interpretatie aan een haast onbegrijpelijk sterrenkundig fenomeen: het zwarte gat. In zwarte gaten is de zwaartekracht zo sterk dat alles wat te dichtbij komt erin gevangen raakt. Het wordt opgeslokt en komt er nooit meer uit. Tijd en ruimte zoals wij het kennen, verliezen er hun betekenis. De grens rond een zwart gat en alles daarbuiten wordt een event horizon genoemd, een waarnemingshorizon in het Nederlands.

Onvoorstelbaar fenomeen

Wat er precies binnen de grenzen van een waarnemingshorizon gebeurt, is nog altijd niet bewezen: niemand zag ooit een event horizon. Quentin Lacombe geeft zijn eigen invulling aan dit haast onvoorstelbare fenomeen. Want wat betekent dat eigenlijk, als tijd en ruimte hun betekenis verliezen?