Tickets

Philippe Braquenier

De Belgische fotograaf Philippe Braquenier (1985) heeft een obsessie voor de manier waarop wij informatie opslaan. In bibliotheken bijvoorbeeld of digitaal in de cloud. Maar Braquenier kijkt verder. Ook afwijkende plekken waar informatie te vinden is, fascineren hem. De Reyers brug in Brussel waar de ontwerpen van de brug in de staanders zijn gestopt, is daar een voorbeeld van.

Palimpsest

Voor zijn serie Palimpsest – het woord voor perkament dat opnieuw gebruikt wordt – reisde Philippe Braquenier vier jaar door Europa op zoek naar plekken waar informatie en data opgeslagen worden. Hij ging daarvoor onder meer naar Zwitserland en fotografeerde bij het wetenschappelijk instituut CERN. Maar ook naar het Mundaneum museum waar hij indexkaarten fotografeerde. De infrastructuur van informatieopslagplaatsen (bibliotheken, datacentra etc.) staat centraal in de serie Palimpsest. De interesse van de Belg voor informatiedepots breidt zich moeiteloos uit naar de landschappelijke en stedelijke infrastructuren die nodig zijn om de archieven van de menselijke geschiedenis in stand te houden.

Over Braquenier

Braquenier legt zich vooral toe op conceptuele en documentaire fotografie. Hij studeerde aan de HELB in Brussel. De Belg exposeerde onder meer in het Foto Museum Antwerpen, het Koninklijk museum in Brussel en bij de Fine Arts and Aperture Foundation in New York. Hij was Young Belgian Talent in 2016 en finalist bij Nikon Belgium en de Hainaut Price of Visual Arts. Zijn werk wordt gepubliceerd in onder meer het Financieel dagblad en Knack magazine. Braquenier over zijn werk: “Het bewaren en opslaan van informatie is heel belangrijk voor de ontwikkeling van de maatschappij. Als belangrijke informatie verloren gaat, ben je in mijn ogen verplicht om het weer te herstellen.”