Tickets

Peter Lipton

De sprookjesachtige kikkers die Peter Lipton (Nederland) in Ecuador op de foto zette, zijn vaak de laatste van hun soort. In het lab worden ze in reddingsvlotten voor kikkers (‘balsa de los sapos’) goed verzorgd. Overlijden ze toch? Dan wordt hun DNA goed bewaard.

Balsa de los sapos

Unesco noemt Ecuador het land met de grootste biodiversiteit ter wereld. Het land heeft zo’n 460 amfibiesoorten, waaronder veel bijzondere kikkers. Maar voor hoe lang nog?

De sprookjesachtige kikkersoorten die Peter Lipton (Nederland, 1982) op de foto zette, worden met uitsterven bedreigd: door ziektes, door houtkap of door klimaatverandering. Bovendien leggen kikkers deze eeuw massaal het loodje door een specifieke schimmel, de Batrachochytrium dendrobatidis, die vanuit Zuidoost-Azië de wereld overtrok.

Om die uitstervingsgolf een halt toe te roepen, zette de katholieke universiteit van Quito het project Balsa de los sapos op in 2005. Vertaald: een reddingsvlot voor de kikkers. De bedreigde kikkers, soms de laatst-overgeblevenen van hun soort, worden verzorgd in temperatuurgecontroleerde, schimmelvrije reddingsvlotten. Als de diertjes onverhoopt overlijden wordt hun DNA opgeslagen. Zodat ze, wie weet, met de nieuwste kloontechnieken ooit nog eens tot leven gewekt kunnen worden.

Peter Lipton studeerde in 2011 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en werkte voor de Volkskrant en NRC.Next als fotograaf, illustrator en beeldbewerker.

Bekijk een interview met Peter Lipton hier.