Tickets

Patrick Pollmeier

We weten hoe Einstein eruit ziet, we kennen zelfs zijn formule e=mc2, maar weten we ook wat het betekent? Voor iedereen die niet opgelet heeft bij natuurkunde, bouwde en fotografeerde de Duitse student Patrick Pollmeier ingewikkelde begrippen als zwarte gaten, de vierde dimensie en de relativiteitstheorie.

Lights all askew in the heavens

Als op 29 mei 1919 de maan voor de zon schuift, staat de astronoom Sir Arthur Stanley Eddington klaar achter zijn camera. Op zijn foto’s zie je dat het licht van de sterren wordt afgebogen door de zwaartekracht van de zon. Zo was hij de eerste die fotografisch bewijs leverde voor de relativiteitstheorie van Albert Einstein.

Relativiteitstheorie

Bijna een eeuw later raakt Patrick Pollmeier (Duitsland, 1992), student aan de hogeschool van Bielefeld, al net zo bevangen door de relativiteitstheorie van Einstein. ‘Een idee zo groot en complex, dat het radicaal veranderde hoe we over tijd en ruimte nadenken,’ zegt hij. Einstein zelf is een soort symbool geworden voor ‘gecompliceerde gedachten’, zegt Pollmeier: we zien zijn hoofd en zijn formule e=mc2 overal op t-shirts, posters en mokken staan.

Vierde dimensie

Toch weten maar weinig mensen wat het betekent. Begrippen als de kromming van tijd en ruimte, zwarte gaten maar ook de vierde dimensie kunnen we moeilijk bevatten. Gewapend met zijn digitale camera en smartphone fotografeerde Pollmeier zelfgebouwde sets en installaties. Zo hoopt hij, in de traditie van Sir Eddington, bij te dragen aan een beter begrip van deze belangrijke theorieën.