Tickets

Osborne Macharia

De Keniaan Osborne Macharia is een van de pioniers van het Afrofuturisme. Categorieën als heden en verleden, fantasie en werkelijkheid doen er niet toe in zijn fantasierijke beelden, bijvoorbeeld van boswachters in maatpakken met hyena’s aan hun zijde, of feestende oma’s. Macharia maakt ook bijzondere videoclips.

No touch am

De kruidendoktors en dierenfluisteraars van de Hausa-stam in de Noord-Nigeriaanse staat Katsina zijn gesoigneerde beschermers van het bos. In felgekleurde en goed gesneden maatpakken treden zij op tegen illegale houtkap en andere activiteiten die het bos schade toebrengen. Evenals hun voorouders, doen zij dat met gedomesticeerde wilde dieren aan hun zijde: hyena’s aan de ketting, een baviaan met een houten staf. ‘Tot nu was er weinig over hen bekend’, begint Osborne Macharia (Kenia, 1986) zijn serie No touch am (2017). Hij regisseerde ook de videoclip van het gelijknamige nummer van muzikant en producer Blinky Bill uit Nairobi, waarin de mannen ook optreden.

Afrofuturisme

Macharia werkte als architect voordat hij zichzelf omschoolde tot fotograaf en filmmaker. Hij leeft van zijn commerciële werk, maar vergaarde een cultstatus met zijn fantasierijke vrije fotografie. Zijn werk omschrijft hij als Afrofuturisme, een genre waarin feit en fictie, heden en verleden door elkaar lopen. Hij vertelt verhalen vol ‘historische elementen, hedendaagse cultuur en de toekomstdromen van mensen van kleur’, aldus de maker. Dat alles komt samen in een zelfbewuste en artistieke herinterpretatie van het vaak negatieve beeld van het postkoloniale Afrika.