Tickets

Nadia Bseiso

Niet oorlog maar klimaatverandering is de grootste bedreiging van het Midden-Oosten. De regio dreigt één grote woestijn te worden. De Verenigde Naties waarschuwen dat tweederde van de landen er onvoldoende drinkwater heeft. De Jordaanse Nadia Bseiso volgde een controversieel bouwproject dat haar land in de toekomst van water moet voorzien.

Infertile crescent

Bij het Midden-Oosten denken we vaak aan olie, religie en oorlog. Maar klimaatverandering is misschien wel de grootste bedreiging van deze regio. De ‘bakermat van de beschaving’ was in de oudheid nog één van de meest vruchtbare streken. Het kreeg de bijnaam fertile crescent (‘vruchtbare sikkel’). Nu dreigt het een dorre woestijn te worden. De zomers worden heter, rivieren drogen op, zandstormen nemen toe. Het extreme klimaat, gevolg van menselijk handelen, eist steeds meer levens van onschuldige mensen.

Door weersextremen, verzilting van rivierwater, over-irrigatie en bevolkingstoename is er steeds minder drinkwater. Tweederde van de landen in de regio hebben volgens de Verenigde Naties niet genoeg drinkwater. Een 180 kilometer lange waterleiding van de Rode naar de Dode Zee moet Jordanië vanaf 2020 van water voorzien. Nadia Bseiso (Jordanië, 1985) volgde dit controversiële bouwproject, dat waarschijnlijk nadelige ecologische gevolgen heeft.

Bseiso woont en werkt in Amman, Jordanië. Over Infertile crescent zegt ze: ‘Dit is een fabel over de constructie van een pijpleiding, waarin een geoloog en de dorpsgek het met elkaar eens zijn: de volgende oorlog is een wateroorlog.’