Tickets

Murray Ballard

Je nu laten invriezen om eeuwig te leven zodra je weer ontdooid bent? ‘Cryonisten’ doen het, hopend dat de wetenschap hen inhaalt. Wereldwijd staan tweeduizend mensen op de wachtlijst om ingevroren te worden. Murray Ballard (Verenigd Koninkrijk) portretteerde ze en vroeg hen wat ze mee willen nemen naar een volgend leven. Sciencefiction? Oordeel zelf.

The prospect of immortality

Tijdens een backpack-vakantie in Frankrijk bezocht de toen 22-jarige Murray Ballard (Verenigd Koninkrijk, 1983) het kasteel van Dr. Raymond en Monique Martinot, het eerste Franse echtpaar dat zich liet invriezen. Maar de vriezer ging kapot en daarmee vervloog ook hun droom op een eeuwig leven. Het huis zag er nog precies zo uit als ze het in 1984 hadden achtergelaten. Zelfs de lege vriezer stond er nog.

Het was het begin van een tien jaar lange studie naar mensen die zich in laten vriezen. Ze hopen dat de techniek hen inhaalt en dat ze, eenmaal ontdooid, eeuwig kunnen leven. De naam van zijn project ontleende Ballard aan het gelijknamige boek van Robert Ettinger uit 1962, de geestelijk vader van het cryonisme. Inmiddels lieten zo’n tweehonderd mensen zich invriezen, tweeduizend staan op een wachtlijst. Ballard zocht ze op: van Engeland tot Amerika en de buitenwijken van Moskou.

Veel ‘cryonisten’ bleken softwareontwikkelaars, die hopen hun hersenen in een nieuw designer-lichaam te laten plaatsen. Ballard fotografeerde de technieken, maakte portretten en vroeg mensen wat ze mee willen nemen naar een volgend leven. Oordeel zelf of het sciencefiction of echte vooruitgang is.