Tickets

Minghui Zheng

Dankzij nieuwe technologie kunnen Chinese vrijgezellen hun toekomstige levenspartner vinden via online marktplaatsen. Maar hun lijstje van eisen blijkt opvallend traditioneel: ‘Heb je een appartement en een auto?’ vraagt een vrouw. ‘Ja. Maar ben jij nog maagd?’ typt de man terug.

Rent a partner

Het gesprek dat je hoort tussen een jonge Chinese man en vrouw is gepost op een rent-a-partner forum. Daar zijn, zoals de naam al doet vermoeden, partners te huur. In 2012 was de Chinese marktplaats Taobao de eerste, later volgden vergelijkbare diensten. Op de achtergrond zien we beelden van de megastad Shenzhen, de eerste vrije economische zone van China waar ruim twaalf miljoen mensen wonen.

In een ander deel van Rent a partner (2018) gaat Minghui Zheng (China, 1987), student aan de kunstacademie FAMU in Praag, door op de dubbelzinnige moraal die deze nieuwe online-diensten voortbrengen. We zien een advertentie voor online bankleningen met daarin de Chinese filosoof Confucius. Zijn ideeën over hiërarchie en loyaliteit aan de familie vormen al eeuwen het fundament onder de Chinese samenleving. Door het beeld lopen prijslijsten van de rent-a-partner websites.

Gebruikers van deze diensten chatten in berekenende woorden over liefdes-transacties: een appartement en een auto voor een relatie. Maar tegelijkertijd houden ze vast aan traditionele idealen. De man wil een vrome vrouw, de vrouw een man die haar onderhoudt met een auto en woning.