Tickets

Mathieu Asselin

Toen fotograaf Mathieu Asselin 8 jaar geleden via zijn vader hoorde over de praktijken van Monsanto liet het hem niet meer los. Toen hij nader onderzoek deed, ontdekte hij een verhaal vol mafia-achtige praktijken en leugens die duizenden mensen en gemeenschappen raakten. Voor Asselin was het niet langer de vraag óf hij iets met Monsanto moest doen, maar meer hoe hij het verhaal het best kon vertellen. Hij combineerde zijn fotografie met archiefmateriaal, video en tekst tot een indrukwekkend eindresultaat.

Monsanto

Al ruim 75 jaar is Monsanto een van de grootste producenten van voedingsmiddelen, diervoeders, zaden en chemische producten. Monsanto’s geschiedenis kenmerkt zich door talloze schandalen. Het is beslist een controversieel bedrijf, onder andere bekend als producent van het ontbladeringsmiddel ‘Agent Orange’ dat het Amerikaanse leger inzette in de Vietnamoorlog. Vandaag de dag is Monsanto wereldwijde marktleider van genetisch gemodificeerde zaden en herbiciden. Hoewel het bedrijf de publieke opinie al jaren tegen zich heeft, lijkt haar machtspositie onaangetast.

Schril contrast

Nadat Mathieu Asselin over de praktijken van Monsanto hoorde, ging hij op onderzoek uit. Hij ontdekte werk van activisten, onderzoekers, boeren en van journaliste en documentairemaker Marie-Monique Robin. Asselin besloot Monsanto te onderzoeken en in beeld te brengen door zijn fotografie te combineren met archiefmateriaal, video en tekst. Zo fotografeerde Asselin dumpsites in de Verenigde Staten, portretteerde hij Vietnamese slachtoffers van Agent Orange en bracht lobbypraktijken aan het licht. Zijn beelden staan in schril contrast met de positieve, haast utopische voorstelling die Monsanto van zijn chemische producten verspreidt. Aan de hand van foto’s, advertenties, nieuwsberichten, persoonlijke brieven, gerechtsdossiers en vele andere bronnen schept hij een genuanceerd en helder beeld van de geschiedenis van het bedrijf, in de hoop een idee te krijgen van wat we in de toekomst nog mogen verwachten.

Monsanto®: A Photographic Investigation

Monsanto®: A Photographic Investigation is een indrukwekkende aanklacht tegen het multinationale biotechnologisch bedrijf en kan worden opgevat als een waarschuwend verhaal dat de aandacht vestigt op de gevolgen van straffeloosheid, zowel voor mens als voor milieu. Monsanto®: A Photographic Investigation werd vorig jaar tijdens Paris Photo bekroond met de Aperture First PhotoBook Award en is genomineerd voor de prestigieuze Deutsche Börse Photography Prize 2018.

Mathieu Asselin

Mathieu AsselinAsselin (1973) begon zijn carrière in Caracas, Venezuela, waar hij begon met filmproducties in Caracas. Hij heeft zijn documentaire fotografie-stijl in de Verenigde Staten verfijnd. Zijn werk is onder andere te zien in Foam, Liberation, Paris Match, The New Yorker Photobooth, GEO Freitag en hij exposeerde in Frankrijk, New York, Miami, Washington en Caracas.

“Monsanto is a very large story, it has and continues to affect thousands of peoples in many different ways around the world: health, economically and of course ecosystems (air, water and soil). Each of these stories has their own drama, no one is more important than anyone else, they are all equal at a personal level.” (American Suburb X)