Tickets

Maija Tammi

Heelal en seks, de enige twee onderwerpen waar mensen echt in geïnteresseerd zijn, dacht Maija Tammi (Finland). Ze ging aan de slag met theorieën over het ontstaan van het leven. In haar woonkamer maakte ze foto’s van de Melkweg. De foto’s zijn schitterend en heel…. bijzonder.

Milky Way

Het is een van de grote vragen van het leven: waar komen we vandaan? Sommigen denken dan aan Adam en Eva, anderen aan de oersoep of de oerknal. Maar er zijn meer theorieën, zoals panspermie, wat letterlijk ‘overal zaad’ betekent. Die zaden zouden de bron van al het leven zijn. Alleen komen ze niet van aarde, maar uit het heelal, en worden onder andere via meteorietinslagen verspreid. Serieuze wetenschappers hebben zich over deze theorie gebogen, waaronder natuurkundige Stephen Hawking.

Maija Tammi (Finland, 1985) kwam panspermie op het spoor toen haar fotografencollectief ‘11’ bedacht dat ze iets met ‘het heelal en seks’ moesten doen: ‘de enige twee onderwerpen waar mensen echt in geïnteresseerd zijn’. Tammi maakte haar foto’s van de Melkweg in haar eigen woonkamer. Het zijn close-ups van moedermelk en sperma, achtergelaten door haar vrienden op de salontafel, gefotografeerd tegen een zwarte ondergrond. ‘Bah,’ zullen sommige mensen nu denken. Toch ziet het er mooi uit, en zijn het niet gewoon natuurlijke materialen? Het Sambiavolk op Papoea Nieuw-Guinea gelooft bijvoorbeeld dat mensen slechts verpakkingen zijn voor de mannen- en vrouwenmelk die door ze heen vloeit. In 2010 was Tammi Finse persfotograaf van het jaar, nu richt ze zich op haar artistieke werk.