Tickets

Kenta Cobayashi

De Japanse fotograaf Kenta Cobayashi ontwikkelt een nieuwe vorm van esthetiek en artistieke zelfexpressie voor het digitale tijdperk. Hij fotografeert alledaagse taferelen, op straat in Tokio of van zijn vrienden. Die bewerkt hij op de computer zo ingrijpend dat het net abstracte schilderijen zijn. Denk aan Gerhard Richter, maar dan met Photoshop.

Everything_1

Het werk van Kenta Cobayashi (Japan, 1992) zou je kunnen omschrijven als fotografie voor de 21ste eeuw. Zijn onderwerpen vindt hij in zijn eigen leven: de straten van Tokio, zijn vrienden. Maar daar begint het pas. Op de computer worden zijn foto’s voor hem wat canvassen zijn voor een schilder. Een ingrijpende Photoshop-behandeling geeft ze hun ware zeggingskracht. Cobayashi vervormt pixels, trekt strepen door het beeld, plaatst ‘waterdruppels’ – als een digitale Gerhard Richter. Op de ene foto zie je in de achtergrond nog herkenbare objecten, de andere is verworden tot een abstract schilderij. In 2016 verscheen zijn eerste boek Everything_1 waarin hij zijn werken bundelde.

Dankzij internet en smartphones lopen onze virtuele en ‘echte’ levens vrijwel in elkaar over. Dagelijks produceren we bovendien zo’n stortvloed aan foto’s die we bewerken en uploaden, dat het steeds moeilijker wordt om fotografie te maken die beklijft.

Cobayashi omschrijft zichzelf als een digital native die opgroeide met technologie. In zijn fotografie, video’s en performances experimenteert hij met nieuwe technologieën als virtual reality en sound programming. Hij ontwikkelt een nieuwe vorm van esthetiek en artistieke zelfexpressie voor het digitale tijdperk.