Tickets

Karel Doing

Hoe kunnen we de huidige tegenstelling tussen natuur en cultuur opheffen? Die vraagt stelt filmmaker Karel Doing (Australië). Hij reisde onder meer naar tropische plekken in Indonesië en Suriname, waar mensen dicht op de natuur leven. Voor Club Solo en BredaPhoto stelde hij een selectie samen uit zijn omvangrijke oeuvre.

Solo 18 – Karel Doing

De analoge filmmaker Karel Doing (Australië, 1965) maakte voor Club Solo een selectie uit zijn oeuvre die tijdens BredaPhoto te zien is. Hij vraagt zich af hoe de tegenstelling tussen natuur en cultuur opgeheven kan worden, en hoe een nieuwe synthese kan ontstaan. Hij reisde naar tropische plekken in Indonesië en Suriname, waar mensen dichter op de natuur leven. Dichter bij huis ging hij aan de slag met ‘mens en diervriendelijke’ huis-tuin-en keukenmiddelen om de fotografische emulsie, de lichtgevoelige laag op film, te manipuleren.

Doing presenteert zijn verkenningen in visuele verslagen. Maar hij zoekt geen ‘objectieve waarheid’, zegt hij. ‘Ik ben geen wetenschapper. Ik probeer de wereld te bekijken vanuit een ongebruikelijk standpunt. Ik ben nieuwsgierig naar de mogelijkheden van een alternatief soort kennis.’ Daarbij past bescheidenheid: durf te twijfelen en open te staan voor anderen. Eigenschappen die in onze snel veranderende prestatiemaatschappij steeds zeldzamer worden.

Doing werd geboren in Australië en groeide op in een gezin met een brede interesse in boeddhisme, pacifisme, ecologie en kunst. Vanaf jonge leeftijd maakte hij schilderijen en muziek. In zijn experimentele films, installaties, en documentaires gaat hij in op ecologische vraagstukken, postkolonialisme, mensenrechten, en ‘alternatieve kennis’ in brede zin.