Tickets

Jos Jansen

Fundamentele wetenschappers zijn de moderne ontdekkingsreizigers, realiseerde Jos Jansen zich tijdens het maken van Universe. Zij zijn voortdurend bezig de wereld om hen heen te verkennen en te doorgronden.

Als je namelijk de dingen begrijpt, kun je ze ook beïnvloeden of naar je hand zetten, bijvoorbeeld om ziektes te genezen of genetische weeffouten te voorkomen. En om die strijd met de dood aan te gaan, onderzoeken wetenschappers het menselijk lichaam, de natuurwetten en de hele context waarin we leven. Maar wat zijn eigenlijk de grote raadsels waarover zij zich het hoofd breken? En wat betekenen wetenschappelijke feiten in een wereld van nep nieuws en alternatieve feiten?

UNIVERSE

We leven in een tijd waarin vrijwel alles wat we doen voortkomt uit wetenschap. Onze auto, smart phone en medicijnen zouden niet bestaan zonder wetenschap. Maar het is ook de tijd van nep nieuws en alternatieve feiten waardoor wetenschappelijk onderzoek meer dan ooit onder druk staat. Jos Jansen’s werk bevraagt de relatie tussen mens, wetenschap, technologie en natuur. In zijn nieuwste project ‘UNIVERSE – Facts in the post truth’ era onderzoekt hij fascinerende onderzoeksonderwerpen in het ‘bèta-domein’, zoals zwarte materie en nieuwe sterrenstelsels. Maar hij verbeeldt eveneens genetisch onderzoek, soft robotics en de kracht van kunstmatige intelligentie. Jansen observeert en registreert het gepassioneerde streven naar schijnbaar nutteloze kennis. Het soort kennis dat vaak pas op lange termijn tot een doorbraak leidt. Weten om het weten. Het gedreven worden door pure nieuwsgierigheid. In deze bijna onbegrijpelijke wereld bouwt hij een parallel, artistiek universum met behulp van eigen beeld, gevonden beeld en data visualisaties. UNIVERSE is een project vol sporen die verwijzen naar een wereld waar wetenschap, fantasie en kunst elkaar ontmoeten.

Jos Jansen

Jos Jansen studeerde psychologie en documentairefotografie en -film. Hoewel hij de realiteit altijd als vertrekpunt neemt, is zijn werk persoonlijk en subjectief. Het overbrugt de kloof tussen werkelijkheid en fictie, documentaire en beeldende kunst. Het UNIVERSE project verschijnt in 2018 in boekvorm met een essay van Professor Robbert Dijkgraaf. Het wordt uitgegeven door The Eriskay Connection. De laatste zes jaar publiceerde Jansen vijf fotoboeken en had diverse exposities. Seeds werd door de Volkskrant uitgeroepen tot een van de beste boeken van 2014 en Battlefields werd genomineerd voor de Prix du Livre 2016 op het fotofestival Rencontres d’Arles in Frankrijk.
 

Bekijk een interview met Jos Jansen hier.