Tickets

Joris Verleg

Had Joris Verleg (Nederland) die vakantiekiekjes van de Golden Gate Bridge in San Fransisco niet eerder gezien? Op internet zocht en verzamelde hij talloze foto’s van iconen in allerlei steden, en monteerde daarmee een video. Op wereldreis, dankzij het internet.

Google Golden Gate

Toen zijn moeder terugkwam van een trip naar San Francisco liet ze enthousiast de vakantiefoto’s aan haar zoon zien, inclusief kiekjes van de Golden Gate Bridge. Voor zijn moeder een persoonlijke herinnering aan een mooie reis, voor Joris Verleg (Nederland, 1994) was het een begin van een nieuw project. Want had hij niet al talloze precies dezelfde foto’s van deze brug gezien?

Met behulp van de Google-functie reverse image search zocht hij soortgelijke beelden op van de brug, van amateur- en professionele fotografen. ‘Je vraagt je af voor wie we dit soort foto’s nog maken als er al zoveel precies dezelfde van zijn’, zegt hij. Toch reizen we de wereld rond en willen we zelf zo’n foto van een icoon maken, als bewijs dat we er echt zijn geweest.

Verleg, filmstudent aan AKV | St. Joost in Breda, plaatste zijn gevonden foto’s van de Golden Gate, de Big Ben en van allerlei andere steden achter elkaar en maakte er met hyperlapse-techniek films van die 24 beelden per seconde afspelen. Zo zien we de tijd verstrijken met de monumenten op de voorgrond. We reizen dankzij het internet.