Tickets

Joris Deleersnyder

De kerk die technologie gebruikt om jongeren te trekken, het is zo’n gek idee nog niet. Wat te denken van een hostie-automaat, een ‘biechtbot’ of een virtual reality-bril om de mis bij te wonen? Joris Deleersnyder (België) bevraagt onze bijna religieuze verering van technologie.

De Laatste Reformatie

Op zondagochtend naar de kerk gaan staat allang niet meer op het to do-lijstje van jongeren. Om te blijven bestaan moet de kerk jongere generaties aan zich weten te binden. Maar hoe? Met technologie natuurlijk! In een fictieve toekomst laat Joris Deleersnyder (België, 1993) zien hoe de kerk wel de aandacht van jongeren kan trekken. Met gratis wifi bijvoorbeeld, een hostie-automaat, een ‘biechtbot’ of virtual reality-brillen om de mis te volgen.

Misschien zijn er priesters en dominees die zijn ideeën driftig zullen noteren, maar eigenlijk levert Deleersnyder ook kritiek op onze obsessie met technologie. Want zou sociale media ons echt met Jezus kunnen ‘connecten’? En een kaarsje aansteken via je mobiel, wat betekent dat eigenlijk nog?

We plaatsen tegenwoordig wel erg veel vertrouwen in technologie, zegt Deleersnyder; misschien wel net zoveel vertrouwen als vroeger in God. We stellen al onze vragen aan Google die antwoorden zoekt in de cloud, in plaats van aan de Heer op zijn wolk. Als iemand ziek wordt, hopen we op een nieuwe medische doorbraak. En waar offers of gebeden vroeger rampen moesten afwenden, vertrouwen we nu op technologie om de desastreuze effecten van klimaatverandering te counteren. Deleersnyder studeert aan Luca School of Arts in Brussel.